“Američke kompanije još uvijek tek otkrivaju Hrvatsku”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2018. u 14:15
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

AmCham Hrvatska okuplja više od 220 američkih, hrvatskih i drugih međunarodnih poduzeća koja u Hrvatskoj zapošljavaju više od 70 tisuća ljudi,

Većina poduzeća ostvarila je bolje poslovne rezultate i povećala broj zaposlenih u 2017. godini u odnosu na godinu ranije, a 47 posto njih sveukupno iskustvo poslovanja ocjenjuje kao dobro ili vrlo dobro, pokazuje istraživanje provedeno među članicama Američke gospodarske komore (AmCham) u Hrvatskoj predstavljeno u srijedu.

AmCham Hrvatska okuplja više od 220 američkih, hrvatskih i drugih međunarodnih poduzeća koja u Hrvatskoj zapošljavaju više od 70 tisuća ljudi, a istraživanje o poslovnom okruženju provedeno je na uzorku od 140 članova uprava, pri čemu je u istraživanju sudjelovao podjednak broj poduzeća u domaćem i stranom vlasništvu.

Pritom, 65 posto ispitanika kazalo je da su njihova poduzeća u 2017. ostvarila bolje poslovne rezultate u odnosu na 2016. godinu, dok ih je desetak posto navelo da su oni bili slabiji u odnosu na godinu ranije. Također, 64 posto poduzeća je i povećalo broj zaposlenika, u 23,5 posto slučajeva njihov broj je ostao isti, dok je 12 posto ispitanika navelo da se njihov broj smanjio.

Kada je riječ o sveukupnom iskustvu poslovanja u Hrvatskoj, 37,5 posto ispitanika se odlučilo za odgovor "dobro", a 9,3 posto za "vrlo dobro". S druge strane, gotovo 11 posto ga smatra "lošim" i "vrlo lošim", a najviše, 42 posto, ocjenuje ga "prosječnim".

Ove se godine obilježava pet godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (EU), a pritom 45 posto ispitanika ocjenuje da su se uvjeti poslovanja u Hrvatskoj u tom petogodišnjem razdoblju poboljšali, 40 posto ih smatra da su ostali isti, dok 15 posto ocjenjuje da su se pogoršali.

Kao glavne ograničavajuće faktore u razdoblju od 2013. godine do danas navode nestabilan regulatorni okvir, duge i kompleksne administrativne procedure i oporezivanje rada, dok kada je riječ samo o prošloj godini, tim faktorima dodaju i nedostatak odgovarajuće radne snage.

Kao područja u kojima su u proteklih pet godina uočili najveća pogoršanja, najveći postotak odgovora, 49 posto, odnosio se na provedbu pravnih pravila i procedura, 41 posto na pravosuđe, a 39 posto na odgovor "kvaliteta zakonskog okvira".

S druge pak strane, kao područja najvećih poboljšanja od 2013. godine, s 41 posto istaknuta je potražnja za robama i uslugama, a s 33 posto uvjeti financiranja.

Na pitanje na koji su način regulative i aktivnosti državne administracije utjecale na poslovno okruženje u zadnjih pet godina, 43,5 posto ispitanika odgovorilo je da je taj učinak bio negativan, devet posto kazalo je da je on bio značajno negativan, a 34 posto ih smatra da nisu utjecale.

Time se dolazi do brojke od čak 86 posto ispitanika koji taj učinak smatraju ili negativnim ili nepostojećim. Slična je situacija kada je u pitanju i lokalna administracija, gdje se 53 posto ispitanih odlučilo za odgovor "nisu utjecali", 25 posto za odgovor "imali su negativan učinak", 10,5 posto za "imali su značajan negativan učinak", a tek 11 posto odgovorilo je "imali su pozitivan učinak".

Istraživanjem je napravljena i usporedba sa zemljama srednje i istočne Europe, s obzirom da 72 posto poduzeća članova AmCham-a djeluje i u tim državama. Pritom, tek devet posto ispitanika uvjete poslovanja u Hrvatskoj ocjenilo je boljima u odnosu na te zemlje, 44 posto smatra da su lošiji, a najviše, 47 posto, odlučilo se za odgovor "prosječni uvjeti, kao u usporedivim zemljama".

Kao najveće nedostatke Hrvatske u odnosu na te zemlje ponajprije su naveli sporost administracije i razinu oporezivanja, a značajan postotak odgovora, 42 posto, dobile su i kategorije "malo tržište" i "izostanak dugoročne Vladine strategije".

Najvećim prednostima su pak ocijenili turistički potencijal zemlje, članstvo u EU i geostrateški položaj.

U slijedeće tri godine, 79 posto poduzeća članica AmCham-a planira širenje poslovanja u Hrvatskoj, 18 posto ih kani zadržati isti opseg, a svega tri posto planira smanjenje. Također, 71 posto planira i nova zapošljavanja u tom razdoblju, a s druge strane, 10 posto kani smanjivati broj radnih mjesta.

Većina ispitanika, njih 78 posto, članstvo Hrvatske u EU ocjenuje pozitivnim, a iako ih velik broj pristup europskim fondovima smatra kao značajnu prednost tog ulaska, čak 86 posto ispitanika naveo je da njihovo poduzeće nije koristilo te fondove.

Izvršna direktorica AmCham-a u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić rekla je da trendovi pokazuju određeno zaostajanje kroz godine za zemljama regije, prije svega što se tiče Rumunjske i Bugarske, koje imaju vrlo snažnu ekspanziju. "To je jedna konkurentska utakmica koje već traje neko vrijeme, pri tome Hrvatska se kreće, no čini nam se ne toliko brzo poput ove dvije zemlje", kazala je.

Kazala je kako američke kompanije još uvijek tek otkrivaju Hrvatsku.

Bez obzira na pomake i postojanje optimizma unutar poslovne zajednice, istaknula je Doko Jelušić, smatraju da Hrvatska treba brže i odlučnije krenuti u provedbu reformi koje će direktno utjecati na glavne nedostatke u odnosu na druge zemlje. Prije svega, to su reforma javne uprave, daljnje porezno rasterećenje gospodarstva, kao i reforme u pravosuđu, u dijelu koji osigurava predvidljivost i stabilnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close