Živnulo tržište nekretnina, agencije ciljaju podstanare

Autor: Suzana Varošanec , 28. srpanj 2014. u 10:55
Prvi kvartal ove godine donio je pad cijena od 9,7 posto/Vjeran Ž. Rogulja/PIXSELL

Cijene nekretnina dolaze na realne vrijednosti, stanovi se više ne kupuju kao ulaganje, nego za stanovanje.

Stambene nekretnine dotiču cjenovno dno, a kupci i prodavatelji već postižu realne cijene.

U ispuhivanju cijena s početkom 2008. ostaju još balončići, a dokaz su sve niže stope po kojima padaju. U posljednja dva kvartala prošle godine, prema Eurostatovim podacima, cijene stanova i kuća u Hrvatskoj padale su slično, i to po stopi od oko 14 posto, dok je prvi kvartal 2014. donio jednoznamenkasti pad od 9,7 posto. Sa zanimanjem se očekuju službeni podaci za drugi kvartal. Tržišnim igračima to je kontrolna točku za veće poslovne aktivnosti, to više što recentni odnosi ponude i potražnje iz perspektive aktera nekretninskog biznisa šalju pozitivne signale. Budi se optimizam, tvrdi Boro Vujović iz agencije Opereta. To nije floskula jer se očekuje da će drugi kvartal donijeti još manji pad cijena, što ide u prilog činjenici "da smo blizu dna".

U posljednjih pet godina cijena nekretnina pala je između 30 i 50 posto, a novi trend usporavanja pada važan je tržišni pokazatelj. "Cijene ove godine dolaze na realne vrijednosti i tko želi kupiti više ne treba čekati. Jasno je da kupci žele kupiti baš onda kad su cijene na samome dnu, ali teško je reći kad je dno. Treba kupovati kad su cijene u silaznom trendu jer kad krene uzlazni, kupcima je teže dobiti ono što žele", kaže Vujović. Ne čekajte, savjetuje potencijalnim kupcima, a posebno izdvaja podstanare jer je dobro vrijeme za odluku o kupnji vlastite nekretnine za stanovanje. Iako zagrebačko tržište funkcionira kao tzv. unutarnje tržište s kupcima koji i u krizi kupuju, kako manje, tako i veće stanove, iskristalizirala se jedna važna razlika.

Stanovi se više ne kupuju kao ulaganje, a ovo je ljeto atipično. Inače je posrijedi godišnje doba koje je vrhunac mrtve sezone što se tiče kupoprodaje nekretnina, no agencije sad bilježe povijesno visok interes za kupnju. Podstanari su potencijalno najatraktivnija grupacija pronađu li svoju računicu da iskoriste pad cijena. Nisu toliko pod utjecajem faktora kao što je povećanje kupovne moći građana, pa su agencije na tržište izašle s novim proizvodom. Opereta, Kastel Dubravka Ranilovića, Euro-interijeri i Zane za svoje su klijente osigurale kredite Zagrebačke banke po posebnim uvjetima. Ukratko, kamata je vezana uz nacionalnu referentnu kamatnu stopu, a ne uz euribor koji je potencijalni švicarac, značajka je koju ističu, a interes je, ističu, velik.    

Rekorderi EU

Prvi po padu cijena 

Najveći pad cijena nekretnina za stanovanje u EU na godišnjoj razini bilježi Hrvatska – 9,7 posto. Slijede Slovenija i Cipar, s minusom od 6,6 odnosno 5,8 posto. I na kvartalnoj razini u Hrvatskoj je pad cijena od 2,7 posto bio najviši u EU. S padom od 2,3 posto slijede Luksemburg i Slovenija (1,7%). Cijene najviše rastu u Estoniji: na godišnjoj razini 17,5%, a na kvartalnoj 4,8%. Na godišnjoj razini slijede Latvija (10,4%) i Velika Britanija (8%), a na kvartalnoj Švedska (2,4) i Velika Britanija (2,2).

Komentari (6)
Pogledajte sve

Grcic :

Nema-sumnje-uvodimo-poreze-na-stednju-i-nekretnine

http://www.tportal.hr/vijesti/biznis/344718/Grcic-Nema-sumnje-uvodimo-poreze-na-stednju-i-nekretnine.html

I tko će onda kupovati nekretnine i tko će štediti u bankama ?

bisakovi

od koje to cijene 30-40%, tj za koliko para m2,

Apsolutno se slazem, ovo je samo reklama za naivne, trziste je jos uvjek daleko od realnih cijena, a ovaj B.V. neka samo sanja!

Ova SDP+HNS Kukuriku vlada uništila je tržište nekretnina i građevinski sektor.

Čim se osjeti da bi se moglo pokreniti tržište nekretnina oni poćmu srati o uvođenju poreza na nekretnine.

Pa nisu valjda mislili da će ljudi kupovati nekretnine da bi gramzljivoj Vladi plaćali bezobrazno velike poreze ?

New Report

Close