Želite investirati u staru nekretninu? Evo nekoliko ideja

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2013. u 13:07
Thinkstock

Na području Republike Hrvatske, posebno u ruralnim dijelovima, postoji još uvijek veliki broj starih kuća koje stoje prazne i neiskorištene.

Ovaj članak jedan je od niza članaka o osobnim financijama i investiranju, objavljenih na portalu Brand manager. Portal je namjenjen malim i srednjim poduzetnicima i svakodnevno čitateljima nudi besplatne poslovne, investicijske, knjigovodstvene i marketinške savjete.

Piše:  Tomislav Šoban

Imate staru nekretninu koju su vam baka i djed ostavili, a država najavljuje poreze na drugu nekretninu? Odlučujete ju prodati ali za nju ne možete dobiti puno novaca? Jeste li razmišljali o investiranju u takvu nekretninu? Naime, na području Republike Hrvatske, posebno u ruralnim dijelovima, postoji još uvijek veliki broj starih kuća koje stoje prazne i neiskorištene. Investiranjem u takve kuće moguće je osigurati si dodatnu zaradu pružanjem turističkih i kulturnih usluga. Troškovi investiranja ovisit će o veličini objekta, potrebnim dozvolama, ali i o tome predstavlja li taj objekt nepokretno kulturno dobro ili ne. Mišljenje o tome je li vaš objekt kulturno dobro ili ne, najbolje je tražiti od Ministarstva kulture. U slučaju da u svojem vlasništvu imate kulturno dobro, biti ćete ograničeni što se tiče pojedinih zahvata na objektu. Ograničenja će vam propisati nadležan konzervatorski zavod. Zbog ograničenja i starosti, investiranje i obnova takve kuće može od vas tražiti puno više financijskih sredstava nego što ste mislili, stoga je vrlo bitno da imate kvalitetan poslovni plan kako ne bi bili u gubitku, već suprotno, kako biste bili u dobitku.

Prije same obnove potrebno je napraviti kvalitetnu analizu za što je najbolje prenamijeniti vašu staru kuću, hoće li to biti restoran, kuća za odmor ili privatni muzej. Mogućnosti ima puno, ali provedbom nekoliko analiza broj mogućnosti prenamjene suzit će se na nekoliko najisplativijih za potencijalnog investitora. Prije investiranja obratite pažnju gdje se vaša nekretnina nalazi, da li je blizu grada ili duboko u šumi, blizu mora ili u planinama, daleko od prometnica ili blizu prometne ceste ili autoceste. Važno je analizirati i što se od turističke ponude u blizini vaše nekretnine nudi, a za čim postoji potražnja. Odgovori na ta pitanja mogu biti izrazito važni pri investiranju u obnovu i prenamjenu vaše stare kuće.

Unatoč tome što se ovdje radi o staroj kući čija obnova može zahtijevati i ne baš mali iznos novčanih sredstava, objekt koji je zaštićen kao kulturna baština za razliku od obične nekretnine ima duži životni ciklus zbog potrebnog redovitog održavanja. Vlasnik takve nekretnine ima mogućnost dobivanja financijskih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, poticajnih sredstva države i županije. Međutim, što je s onim osobama koje nisu u nasljedstvo dobili stare drvene ili kamene kuće, ali imaju novac i žele investirati u njih. Isplati li im se to? Svakako! Iako cijena nekretnina može još pasti ako se kriza produbi, isto tako se može očekivati i rast cijena nekretnina s rastom gospodarstva i izlaskom iz krize. Unatoč krizi, investiranje u ovakve objekte je isplativo, posebno ako se odlučite baviti turizmom. Stoga s ovakvom vrstom investicija teško da možete pogriješiti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

koji bullshit majko moja…

New Report

Close