Zakon o prodaji obnovljenih nekretnina je zastario

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 18:09
Robert Anic/PIXSELL

Zakon koji je tražio da se u kućama što ih je država obnovila mora deset godina živjeti prije mogućnosti prodaje zastario je.

 Zakon koji je tražio da se u kućama što ih je država obnovila mora deset godina živjeti prije mogućnosti prodaje zastario je i vrijeme je da ga se mijenja, ocijenio je u četvrtak hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s Damirom Ljubićem, ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministar Ljubić u Zagrebu boravi "u povodu raspisivanja javnog poziva bosansko-hercegovačkim izbjeglicama u Hrvatskoj da se prijave za povratak", kroz regionalni stambeni program. Tim se programom želi zaključiti pitanje izbjeglica u regiji pružanjem trajnih i održivih stambenih rješenja za oko 74 tisuće osoba ili 27 tisuća domaćinstava u četiri države regije, a posebna je vrijednost programa što je izbjeglim i raseljenim osobama ponuđena mogućnost da se opredijele za reintegraciju ili za povratak.

U Hrvatskoj je na snazi zakon prema kojem se u obnovljenoj kući, čiju je obnovu financirala država, mora živjeti deset godina da bi se smjela prodati, a Josipović drži da je došlo vrijeme da se ta odredba mijenja. "U to je vrijeme ona imala smisla jer se željelo motivirati ljude kojima se tog trenutka pomagalo da zaista ostanu u Hrvatskoj. Dolazimo u drugu fazu razvoja kada treba razmišljati o promjeni zakonskog okvira", rekao je Josipović.

Po njegovim riječima, najbolje bi bilo da se svi izbjeglice vrate onamo odakle su protjerani. "Ja bih osobno želio, a mislim da dijelim i želju najvećeg broja naših građana, da svatko dođe natrag u svoj dom i ponovno se integrira u sredinu iz koje je otišao".

Po Josipovićevim riječima, sarajevska donatorska konferencija kojom je skupljeno 300 milijuna eura, "važan je događaj koji je stvorio financijske preduvjete za povratak. Ministar Ljubić će i s (potpredsjednikom hrvatske vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom) Grčićem razgovarati o provedbi modela kojim će se svima zajamčiti da slobodno odluče hoće li se vratiti ili ostati u mjestima gdje su se našli u ratu. Važno je da moraju dobiti natrag svoju imovinu i mora se ta imovina obnoviti, a na njima je da kao vlasnici poslije učine ono što žele", rekao je.

U travnju 2012. u Sarajevu je održana donatorska konferencija i registrirano je više od 260 milijuna eura donacija za provedbu ovog programa, a nadležne institucije BiH uputile su 7. siječnja javni poziv izbjeglicama na povratak u BiH.

Do 1991. u BiH, točnije na području sadašnje Republike Srpske, živjelo je oko 200 tisuća Hrvata koji su gotovo svi izbjegli, a vratilo se tek pet posto stanovništva ili nešto više od deset tisuća. Osim kroz Regionalni program, Hrvatska i kroz program hrvatske vlade nastoji potaknuti povratak izbjeglih Hrvata u BiH, u što je dosad uloženo više od 250 milijuna kuna.

"Nadamo se da će Hrvatska kao i dosad pružati svu potrebnu pomoć te da ćemo u iduće tri ili četiri godine ovo pitanje polako privoditi kraju te tako da ćemo osigurati trajno rješenje za prognanike i izbjeglice", rekao je Ljubić.

Komentirajte prvi

New Report

Close