Zagreb je gladan logističkih kvadrata, najamnina među najvišim u EU

Autor: Marta Duić , 29. ožujak 2015. u 22:00
Razina raspoloživih industrijsko-logističkih kvadrata u Hrvatskoj izuzetno niska/Thinkstock

Nastavlja se blagi oporavak u segmentu uredskih prostora, trgovce sve više privlače lokali u manjim i specijaliziranim šoping centrima, a na moderna skladišta još ćemo dugo čekati.

Ova će godina domaćem tržištu poslovnih nekretnina donijeti raznolike trendove. Govorimo li o uredskim kvadratima, situacija se popravlja, broj zakupa mogao bi porasti, te se, prosječno gledano može računati s postupnim padom cijena najamnina.

Kada je pak riječ o poslovnim prostorima za trgovačku branšu, najočitiji trend je rastuća atraktivnost manjih šoping centara.  A ono za čim će, kad je o nekretninama riječ, poslovni svijet i dalje gladovati su industrijski, odnosno prostori logističke namjene što je segment u kojem debelo zaostajemo za razvijenim zapadom. Zbog suše na tom polju, teško da se itko može nadati padu cijena zakupa skladišta i sličnih objekata. Sve ovo zaključci su koji se nameću iz detaljne analize domaćeg tržišta poslovnih nekretnina koju je izradio Colliers. U njoj je istaknuto da je razina raspoloživih industrijsko-logističkih kvadrata u Hrvatskoj izuzetno niska, svega šest posto, a sve zbog manjka većih površina za tu namjenu. 

 

5,5

prosječna je cijena najma kvadrata skladišta u Zagrebu

Daleko od modernog
Konkretne brojke otkrivaju da u glavnom gradu, koji je epicentar ovog segmenta, postoji svega 800.000 četvornih metara te namjene, a tek mali dio toga može se okarakterizirati modernim u smislu kakav podrazumijevaju europski standardi. Cijena mjesečnog najma, navodi Colliers, kreće se prosječno oko 5,5, eura po kvadratu. Stanje najbolje opisuje upravo taj podatak jer smo po pitanju cijene skuplji i od Beča, Praga, Varšave, Budimpešte, Bratislave, Sofije i Beograda. Više se  plaća samo u Münchenu. "Industrijsko-logistički segment ostaje najslabije razvijeni dio hrvatskog nekretninskog tržišta. Slaba tržišna aktivnost u protekloj godini rezultat je i vrlo ograničenog broja modernih objekata", napominju u Colliersu. Kao najveću prepreku osjetnijem razvoju ovog tržišta navode visoke komunalne naknade. No vjeruju da će državne i lokalne vlasti postupno smanjivati te iznose kako bi privukli investitore. "U godinama koje dolaze, stabilizacija ukupnog gospodarstva i novi infrastrukturni projekti, osobito oni vezani za željeznice i luke, imat će pozitivan utjecaj na ovaj segment", navodi se u analizi. 

Nastavak oporavka
Promatra li se situacija s uredskim prostorima, stručnjaci očekuju nastavak oporavka započetog u 2014. Glavni grad će kroz ovu godinu dobiti gotovo 40.000 novih uredskih kvadrata čiji je ukupni broj trenutno 1,252.806. Raspoloživost je tu kud i kamo veća nego u slučaju industrijskih objekata, kreće se oko 14,5 posto. Pritom se cijena najma prve klase uredskog prostora kreće od 14-15 eura na mjesec, dok prosječan kvadrat "A" klase stoji oko 12 eura. Uredi nižeg ranga mogu se zakupiti po cijeni od 8 do 11 eura. Kako kažu u Colliersu, u ovoj godini očekuje se rast aktivnosti zakupa zbog povećane ponude, mada treba napomenuti da postoji manjak vrhunskih uredskih prostora većih površina što bi kod takvih ureda moglo poskupjeti najamnine. Kad su u pitanju prostori za trgovačku namjenu, 2014. obilježilo je otvaranje Ikee, Agrokorova akvizicija Mercatora i Sparovo preuzimanje dijela Dioninih trgovina. Ukupan broj kvadrata dosegnuo je 528.000, a cijena najma prostora kreće se, ovisno o atraktivnosti lokacije, od 20 do 70 eura po kvadratu. "Tržište trgovačkih centara je prezasićeno i investitori se sve više okreću manjim objektima u specijaliziranim centrima", kažu u Colliersu. 

Investicije u 2015.

Trgovine
Među najvećim najavljenim ulaganjima je gradnja trgovačkog centra Mall Split na površini od 61.000 kvadrata u koje će biti uloženo 177 milijuna eura. Tu je i prvi veliki šoping centar na dubrovačkom području an 34.000 kvadrata.

Uredi
Godinu će obilježiti Adrisov poslovni centar od 10.791 m2, inače prva takva građevina s međunarodnim certifikatom zelene gradnje "LEED Gold".

Komentirajte prvi

New Report

Close