Uz državne subvencije stanovi za 500 eura po kvadratu

Autor: Poslovni dnevnik , 08. prosinac 2017. u 13:15
Nisku cijenu kvadrata može se postići samo ako gradnja bude tipska, tvrde stručnjaci/FOTOLIA

Građevinske kompanije spremno su prihvatile sudjelovanje u tom projektu, a zamisao o masovnoj stanogradnji sviđa se i bankarima.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prije nekoliko dana najavio je da će država pokrenuti subvencioniranu stanogradnju za određene kategorije građana, te da će prvi stanovi biti završeni za tri godine.

Jeftini stanovi u Beogradu gradit će se između Poljoprivrednog imanja 7. jul i naselja Dr Ivan Ribar u Novom Beogradu, u Makiškom polju i na lijevoj obali Dunava u Borči, na zemljištu Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB). Na tim lokacijama jeftini stanovi su namijenjeni pripadnicima vojske i policije, mladim bračnim parovima i znanstvenicima. Riječ je o oko 30.000 stanova, ili oko dva milijuna četvornih metara, a građevinari su spremno prihvatili taj projekt, pišu Večernje novosti. Zamisao o masovnoj stanogradnji sviđa se i bankarima. 

 

30 tisuća

stanova planira se projektom subvencionirane stanogradnje

Društvena odgovornost
Stručnjaci ističu da bi se jeftini kvadrati, a cijena bi im bila 500 eura po četvornom metru, morali graditi u onim dijelovima grada gdje već postoji osnovna infrastruktura, kako bi investitor, ali i država imali ekonomsku računicu. "Takav projekt ne samo što ima ekonomsko opravdanje, već je i pitanje društvene odgovornosti, prije svega u dijelu koji se odnosi na potporu znanstvenicima i mladim bračnim parovima", kaže Vlastimir Vuković, član Izvršnog odbora NLB banke. Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, kaže da vlada Srbije sada ima novca za potporu masovnoj stanogradnji, i da bude njen jamac. 

 

10 tisuća

stanova izgrađeno je u cijeloj Srbiji 2015. godine

Nova radna mjesta
Goran Rodić, potpredsjednik Građevinske komore Srbije, vjeruje da je moguće postići tako niske cijene kvadrata ako gradnja bude tipska. Građevinari bi, kaže Rodić, rado prihvatili taj projekt, jer bi im osigurao veliki broj novih radnih mjesta, ali i u područjima kao što su proizvodnja građevinskog materijala, keramike, namještaja i slično.  Prema njegovim riječima, investitor bi morao biti oslobođen plaćanja zemljišta, naknada za njegovo uređenje i ostalih pristojbi u sklopu financiranja izgradnje infrastrukture. Prema početnim planovima, projekt jeftine stanogradnje mogao bi početi već sljedeće godine. U 2015. godini u Srbiji je bilo izgrađeno samo 10.300 novih stanova. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

MASOVNA STANOGRADNJA…??? Jeste Vi normalni. ? U što ćemo se pretvoriti, mi -. koji zagovaramo
ekološki zdrav život,prirodu, čisti okoliš i život u skladu s prirodom ? Što ćete ponuditi
našim unucima…betonske konglomerate,bezdušne zidove , beton i teglice trave na prozorčićima..?

bu mu došel naš matan miki u posjetu da razmjene iskustva oko lopovluka. čini se da su ova dva nadmašila sve!!!!

New Report

Close