Vlasnicima stanova dodatnih 50 milijuna kuna za obnovu

Autor: Poslovni.hr , 01. listopad 2015. u 09:42
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Energetskom obnovom ove i prošle godine obuhvaćeno je 366 višestambenih zgrada u kojima je 9.412 kućanstava.

„Ove i prošle godine pokrenuli smo energetsku obnovu 366 višestambenih zgrada. Time ćemo omogućiti bolje uvjete života, manju potrošnju energije i manje troškove za gotovo 9.500 kućanstava. Odobrili smo i brojne projekte izrade projektne dokumentacije za obnovu zgrada. Mnoge zgrade su spremne za izvođenje radova te smo zato krenuli u novi javni natječaj za obnovu i za to smo osigurali 50 milijuna kuna bespovratnih državnih poticaja. Uz korist za stanare zgrada, ovim projektima činimo dobro za okoliš kao i za gospodarstvo jer su na poslovima obnove angažirane domaće građevinske tvrtke“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom objave novog javnog natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Natječaj je objavljen jučer, a trajat će do 12. studenog 2015. Za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada osigurano je 50 milijuna kuna.

„Sve zgrade za koje je uz 100% financiranje Fonda izrađena projektna dokumentacija imaju rok od 2 godine da počnu radove na obnovi, a većina ih je već izradila projekte kojima bi trebale trošiti barem 30% manje energije. Upravo zato smo osigurali dodatna sredstva i pokrenuli novi javni natječaj za obnovu što obuhvaća toplinsku zaštitu zgrade, zamjenu stolarije, povećanje učinkovitosti sustava grijanja pa čak i za energetski učinkovitu rasvjetu“ – istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i prirode Sven Müller.

Zgrade u Hrvatskoj troše više od 40% energije, a njihova potrošnja kontinuirano raste. Zbog loših energetskih svojstava odnosno gotovo nikakve toplinske zaštite, imaju velike toplinske gubitke i nužna im je cjelovita obnova. Nije moguće sufinanciranje mjera u pojedinim stanovima jer tek cjelovita obnova postiže konkretne uštede i veću kvalitetu života.

Energetskom obnovom ove i prošle godine obuhvaćeno je 366 višestambenih zgrada u kojima je 9.412 kućanstava.

Ukupna vrijednost investicija energetske obnove tih 366 višestambenih zgrada iznosi 367 milijuna kuna, a od čega sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i  energetsku učinkovitosti iznosi 150 milijuna kuna.

U Javnom natječaju osigurano je novih 50 milijuna. Suvlasnici se za sredstva prijavljuju putem službenih upravitelja zgrade, a za sufinanciranje projektne dokumentacije i radova na energetskoj obnovi je uvjet da se radovima ostvare uštede za energiju od minimalno 30%. Moguće je ostvariti 40, 60 ili 80% poticaja, ovisno o lokaciji zgrade, odnosno maksimalno do 1,4 milijuna kuna, a izradu projektne dokumentacije Fond sufinancira u potpunosti.

Također, u novom javnom natječaju dodatno je pojednostavljena potrebna dokumentacija, pa više neće biti potreban, primjerice, ZK izvadak, a novost je i što će se na ugovor o sufinanciranju uz upravitelja zgrade trebati potpisati i predstavnik suvlasnika. Zgrade kojima bude odobreno sufinanciranje imaju rok od godine dana da krenu s obnovom.

Komentirajte prvi

New Report

Close