Vilu “Izvor” na 6.000 kvadrata država poklonila Plitvičkim jezerima

Autor: VLM , 14. lipanj 2018. u 15:06
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Pod krovom katnice od medvedgradskog kamena radi toga planiraju urediti znanstveno-edukacijski centar.

Ministarstvo državne imovine odustalo je od toga da za plitvičku vilu “Izvor” derutno kameno zdanje od 6000 kvadrata, utrži 29,5 milijuna kuna. Vila je po toj cijeni bila ponuđena Nacionalnom parku Plitvička jezera, a jučer je iz ministarstva Gorana Marića otposlan poziv novinarima na potpisivanje ugovora o dodjeli vile – na korištenje NP-u. Aranžman, koji naš najpoznatiji nacionalni park neće stajati ni kune, dugoročan je, a neslužbeno doznajemo da se išlo na formulu korištenja umjesto formalne promjene vlasnika jedino radi jednostavnije procedure. U upravi NP-a Plitvička jezera, odakle je svojedobno Marićevu ministarstvu odgovoreno da su zainteresirani za vilu, ali ne i za kupnju, ne kriju zadovoljstvo.

Međunarodna dimenzija

Kao, uostalom, ni okvirne planove za objekt, u bivšoj državi u vlasništvu Izvršnog vijeća RH, koji je nekad imao 32 luksuzno uređene sobe, restoran sa 150 sjedaćih mjesta, koji se pretvarao u kino, kuglanu, dvoranu za bilijar…, a sad već godinama zjapi zaboravljen i opljačkan. Vila, koju neki pogrešno nazivaju i Titovom (zaposlenici NP-a iz onog vremena svjedoče da je u nju došao samo dva-tri puta), imala je ručno rađeni namještaj, umjetnine… Temeljito je pokradena, uključujući čak i WC školjke. Kako god, neće biti reprize negdašnjeg sjaja i raskoši vile “Izvor”. Za vodstvo javne ustanove NP Plitvička jezera komercijalna svrha nije opcija, vila je, kažu, na osjetljivu mjestu, iznad samog izvora potoka Plitvice, tako da veća fluktuacija ljudi nije prihvatljiva.

Pod krovom katnice od medvedgradskog kamena radi toga planiraju urediti znanstveno-edukacijski centar. Slična je ideja bila u optjecaju već dvaput, prije Domovinskog rata te potkraj devedesetih, a sad je plan realizirati tu ideju uz pomoć europskih fondova. Pod krov negdašnje vile uselio bi se, među ostalim, i postojeći plitvički Znanstveno-stručni centar Ivo Pevalek sa svojim laboratorijima, a zamišljeno je da s godinama cijela priča dobije međunarodnu, europsku dimenziju. U upravi NP-a Plitvička jezera kažu da su tri godine rok u kojem bi objekt mogao biti stavljen u funkciju, a potom bi se postupno sadržaje razgranavalo i obogaćivalo. O iznosima koje bi trebalo investirati u ovoj se fazi, kažu, još ne može govoriti.

Gradili je zatvorenici

Iznosi će, dakako, ovisiti i o vrsti djelatnosti, koju također tek treba detaljno definirati. Zna se, međutim, da se samo za uređenje modernih laboratorija mogu potrošiti milijuni eura…

Kako god, priča o vili “Izvor”, koja je dugo golicala znatiželju javnosti zbog svoje političke pozadine, sad ima izgleda da dobije hepiend. Za objekt završen 1954., koji su gradili zatvorenici, a u njemu uživali političari, potpisima ministra Gorana Marića i ravnatelja NP-a Tomislava Kovačevića napokon bi trebala početi prikladnija epizoda od dosadašnjih.

Komentirajte prvi

New Report

Close