Gužva u Klari: Za 332 stana prijavila su se 1544 kupca

Autor: Agencija VLM , 31. srpanj 2013. u 11:29
Anka Mrak Taritaš (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

U Svetoj Klari položen kamen temeljac za izgradnju 332 stana.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš sama se danas prihvatila lopate kako bi zagrabila zemlju i postavila kamen temeljac. 

Nakon stanke od pet godina i izgrađenih 1953 stana, u Zagrebu je postavljen kamen temeljac za nova 332 POS-ova stana. Kamen temeljac za zgradu u Svetoj Klari jutros su postavili ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, njen zamjenik Željko Uhlir i direktor APN-a Slavko Čukelj. Ministrica je kazala kako je veseli da je projekt ponovno krenuo u glavnom gradu.

– Zadovoljstvo je što napokon vidimo dizalice i što se ponovno grade POS-ovi stanovi – izjavila je ministrica. Izvođač radova, varaždinska tvrtka Zagorje Tehnobeton od danas će započeti gradnju objekta sa 332 stana, 12 poslovnih prostora i 416 parkirno-garažnih mjesta, ukupne vrijednosti 170 milijuna kuna. Rok završetka i početak useljenja očekuje se za dvije godine, a lista kupaca započeti će se krojiti ovih dana.

Naime, za kupnju jednog od 332 stana očekivane cijene po četvornom metru od tisuću i sto eura javilo se više od 1500 osoba pa će po određenim kriterijima Ministarstvo donijeti i konačnu listu kupaca. U prodaji će biti 23 garsonijere, 16 jednosobnih stanova, 120 jednoipolsobnih, 103 dvosobna, 12 dvoipolsobnih te 60 većih stanova.

U Zagrebu je do sada izgrađeno 40 objekata po principu POS-a s ukupno 1953 stana. Vrijednost svih izgrađenih stanova je milijardu i 95 milijuna kuna, od čega je iz državne blagajne izdvojen 221 milijun kuna. U cijeloj Hrvatskoj izgrađeno je ukupno 177 objekata, odnosno 5185 stanova vrijednih 2,5 milijardi kuna. Osim u Zagrebu, za nekoliko dana krenut će i novi projekt POS Split, gdje će se graditi 200 stanova vrijednih 150 milijuna kuna. Do kraja godine po istom modelu započet će i gradnja 47 stana u malom Lošinju, 48 u Šibeniku, 16 u Lovranu, 18 u Punatu, 10 na Visu, 24 u Komiži, 10 na Bolu, 14 u Fužinama, 24 na Vrsaru, a očekuje se i razvoj projekta u Osijeku, Umagu, Gospiću, Puli i Fažani.

Ministrica Mrak Taritaš najavila je kako će država od jeseni započeti još projekata iznajmljivanja državnih stanova po uzoru na one u Sopnici.

– Kod nas nije bilo najma državnih stanova osim socijalističkog modela, a budući da se pokazalo da građane takvo što zanima, po uzoru na Sopnicu iznajmljivat ćemo i druge stanove u državnom vlasništvu – kazala je Ministrica. Najavila je nastavak i POS plus projekta kojim se građanima na nekoliko godina pomaže otplata kredita za stanove koji se nalaze na tržištu. Iako je država u tu svrhu rezervirala 50 milijuna kuna, do sada je utrošeno tek 3,5 milijuna.

– Ljudi su čekali s kupnjom ulazak u Europsku uniju jer su očekivali još snižavanja cijena. Vjerujemo da će i taj model dati uspjeha iako je velik dio slobodnih stanova na tržištu ili na lošim lokacijama ili nemaju riješene sve papire – kazala je Mrak Taritaš.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Čak 1543 kupca POS-ovih stanova u Klari spremno je platiti 1100 Eura po metru kvadratnom , 100% više od tržišne cijene ?

Pa šta su oni nore gljive jeli ?


nitko tim ljudima nije rekao da su ludi što sada kupuju.

tržišna cijena stana u klari bi mogla biti najviše 500-600 eur, pa te "povlastice" što dobivaju su u stvari porez na glupost.

umjesto da se grabe za danajske darove od države, sve što trebaju napraviti je čekati da počnu bankroti bankovnih pulena.

Vrlo moguce da ce za 2-3 godine moci kupiti te stanove po 500-600 eura. Kupnja stana u Klari po 1000 eura je vrlo hrabra investicija. Zelim im puno srece.

Kad vidim ovakve poteze vlastodržaca, znam da smo u komunizmu. Samo se je u komunizmu prikazivalo kako ministri grade stanove za gladnu rulju.

Ne znam kako banke i ostali poduzetnici tužbama ne reagiraju i zabrane ovakvu izgradnju koja im ruši cijene izgrađenih stanova i suprotstavlja se slobodnom tržištu.

I odmah Zagorje Tehnobeton kao perjanica hrvatskog građevinarstva….

New Report

Close