U Sloveniji od nove godine obvezne energetske iskaznice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2014. u 11:46
Thinkstock

U Sloveniji će vlasnici kuća i stanova namijenjenih prodaji od početka iduće godine morati imati tzv. energetsku iskaznicu za svoju nekretninu.

U Sloveniji će vlasnici kuća i stanova namijenjenih prodaji od početka iduće godine morati imati tzv. energetsku iskaznicu za svoju nekretninu.

Bez tog dokumenta o energetskoj učinkovitosti kuće i stanovi ne mogu se prodati, ali ni iznajmiti na rok duži od jedne godine. Predviđena kazna za prekršitelje je 250 eura.

To je razlog što je broj vlasnika koji u zadnje vrijeme naručuju izradu energetskih iskaznica kod ovlaštenih tvrtki naglo porastao, a iskaznica može stajati od 100 pa sve do 500 eura.

Energetska iskaznica nije potrebna onima koji svoj stan ili kuću ne iznajmljuju ili prodaju. To je izazivalo zaplete među etažnim vlasnicima u stambenim zgradama jer su oni koji idu u prodaju svog stana morali na svoj trošak platiti izradu energetske iskaznice za cijelu zgradu, a ona je onda važila za sve stanare. To je ministarstvo za okoliš i prostor ispravilo novom uredbom. Po njoj je sada moguće naručiti i dobiti energetsku iskaznicu za pojedini stan, a ne više samo za cijelu zgradu.

Da bi dobio energetsku iskaznicu, vlasnik nekretnine mora posredovati podatke o površini zidova, poda i stropa, sastavu fasade, sistemu grijanja i slično. Ako poduzeće koje iskaznicu izrađuje to ocijeni potrebnim, može zatražiti i pregled zgrade, odnosno stana za koji se taj certifikat izrađuje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dobro je imati evidenciju o energetskoj efikasnisti gradjevinskih objekata, samo je kao i uvek problem birokratija, kratki rokovi i skupe takse, a i kazne.

New Report

Close