U Hrvatskoj pad cijena nekretnina naglo usporio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. prosinac 2013. u 14:55
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Oporavak tržišta nekretnina nastavljen je u trećem tromjesečju i daleko više zemalja bilježilo je rast cijena nego njihov pad, a u Hrvatskoj je pad cijena naglo usporio, pokazalo je danas objavljeno izvješće specijalizirane kompanije Global Property Guide.

Oporavak tržišta nekretnina nastavljen je u trećem tromjesečju i daleko više zemalja bilježilo je rast cijena nego njihov pad, a u Hrvatskoj je pad cijena naglo usporio, pokazalo je danas objavljeno izvješće specijalizirane kompanije Global Property Guide.

U razdoblju od srpnja do rujna cijene nekretnina prilagođene za inflaciju porasle su na 27 od 40 tržišta nekretnina koja su dosada objavila statističke podatke, navode u Global Property Guideu. U drugom je tromjesečju 30 od 42 tržišta bilježilo rast cijena nekretnina prilagođeno za inflaciju.

U najnovijem izvješću Global Property Guide izdvaja i snažan uzlazni trend cijena, te poboljšanje trenda u 32 tržišta u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno slabljenje na njih devet.

U Europi se nastavlja oporavak, konstatiraju, izdvajajući 12,46-postotni skok cijena nekretnina u glavnom gradu Estonije Talinnu u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Usporedbe radi, u prošlogodišnjem trećem tromjesečju tamošnje su cijene pale 0,86 posto.

Snažan skok cijena zabilježen je i u Njemačkoj, za 9,61 posto na godišnjoj razini prilagođeno za inflaciju, te u Danskoj, za 6,53 posto, Poljskoj, za 5,13 posto, i Turskoj, za 4,65 posto.

Autori izvješća ističu ipak da je šest najslabijih tržišta u istraživanju locirano upravo u Europi. Skupina obuhvaća Španjolsku, Grčku, Rusiju, Rumunjsku, Hrvatsku i Nizozemsku.

Španjolska je najslabije tržište nekretnina u svijetu, ističu u Global Property Guideu, ukazujući na pad cijena u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s trećim ovogodišnjim tromjesečjem za 9,46 posto.

U drugom tromjesečju cijene nekretnina u Španjolskoj smanjene su 12,4 posto, u prvom 12,82 posto, u posljednjem prošlogodišnjem 13,82 posto a u trećem 2012. za 14,54 posto.

Grčka se plasirala ispred Španjolske, s padom cijena u trećem tromjesečju za 8,85 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kada su se smanjile za 13,58 posto.

I Rusija je u trećem tromjesečju ponovo zabilježila snažan pad cijena nekretnina prilagođen za inflaciju, za 8,18 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prethodnom su tromjesečju pale 8,31 posto. U Rumunjskoj su cijene u razdoblju od srpnja do rujna pale 7,15 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Hrvatska se s padom cijena nekretnina u Zagrebu prilagođeno za inflaciju za 6,56 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje svrstala ispred Rumunjske. U istom razdoblju prošle godine cijene su na godišnjoj razini potonule 8,81 posto.

U Global Property Guideu upravo taj trend naglog usporavanja pada cijena na hrvatskom, nizozemskom, rumunjskom i ruskom tržištu izdvajaju kao ohrabrujuć signal.

Najbolju je izvedbu u trećem tromjesečju prilagođeno za inflaciju zabilježio Dubai, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su cijene nekretnina na godišnjoj razini poskočile čak 21,37 posto. Slijedi Tajvan sa skokom cijena od 14,98 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

S 8,81 na 6,56 %. to je vama nagli pad. I još su u pitanju sigurno tražene cijene. Ispravan podatak je da su cijene nekretnina od 2007.g. do sada pale 40 %.

New Report

Close