Traži se investitor za projekt “Češka vila na Visu”: Država će uprihoditi najmanje 84,3 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2017. u 15:33
Foto: Tino Jurić / Pixsell

Predviđena je i rekonstrukcija okolnih tradicijskih građevina te izgradnja novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta.

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o raspisivanju međunarodnog javnog natječaja kojim će se tražiti ulagač za realizaciju ugostiteljsko turističkog projekta Češka vila na Visu.

 Ministar državne imovine Goran Marić je objasnio kako taj projekt predviđa rekonstrukciju i prenamjenu Češke vile u hotel s najmanje četiri zvjezdice. Predviđena je i rekonstrukcija okolnih tradicijskih građevina te izgradnja novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta.

 Projekt Češka vila realizirat će se osnivanjem prava građena na rok do 50 godina tijekom kojih će država uprihoditi najmanje 84,3 milijuna kuna, kazao je Marić.

Dionicama 112 tvrtki jamči se za dug BIS-a prema Jugobanci

 Pred ministrima je bila i odluka o zamjeni tražbine Jugobanke za dionice odnosno udjele iz državnog portfelja kojima upravlja Centar za restrukturiranje i prodaju.

 Potpredsjednica Vlade Martina Dalić kazala je da se radi o problemu koji dugi niz godina opterećuje poslovanje Brodograđevne industrije Split, a datira s početka 1990-ih.

 Radi se o tražbini nastaloj na temelju Ugovora o prodaji dionica BIS-a, kojim je država preuzela na sebe ispunjavanje određenih novčanih obveza.

 U biti i u naravi toga problema, kazala je Dalić, nalazi se sudski spor koji je Jugobanka vodila protiv BIS-a i pravomoćnom presudom dobila.

 Ta bi se tražbina trebala namiriti zamjenom tražbine za dionice iz državnog portfelja pa će se dionice 112 tvrtki, nominalne vrijednosti od 75 milijuna kuna, prenijeti u korist likvidatora Jugobanke, čime će se namiriti tražbina i respektirati pravomoćna sudska presuda.

 Ta odluka omogućuje i da Županijsko državno odvjetništvo podnese žalbu na ovrhu koja se na sudu vodi protiv BIS-a i daljnje postupanje u ovom predmetu, kazala je Dalić.   

 Na dnevnom redu bio je i prijedlog zakona kojim se potvrđuje ugovor kojim će Međunarodna banke za obnovu i razvoj (IBRD) zajmom financirati projekt modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora.

 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je podsjetio kako je hrvatski cestovni sektor visoko zadužen, s ukupnim dugovanjima u iznosu višem od 43 milijarde kuna od čega u ovoj godini na naplatu dospijeva 8,5 milijardi kuna.

 Zajmom od 22 milijuna eura osigurat će se provedba programa restrukturiranja tog sektora,  a predviđeno vrijeme trajanje projekta je 4 godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close