Svi bi u Novi Zagreb, cijene stanova porasle 6,4 posto

Autor: Darko Bičak , 09. kolovoz 2017. u 22:00
U glavnome gradu cijene su, ovisno o kvartu, porasle od 2,9 do 6,4 posto/FOTOLIA

Zagreb bilježi veliki porast stanova za iznajmljivanje turistima čiji broj je u četiri godine porastao s 250 na više od 3000 s tendencijom rasta.

Tražene cijene stanova u Zagrebu su tijekom srpnja porasle, a najveći rast su zabilježile nekretnine u Novom Zagrebu. Naime, prema podacima oglasnika Crozilla.com, oglašavane srpanjske cijene bile su u Novom Zagrebu 6,4 posto više no u istom mjesecu lani, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1349 eura. 

Dobar posao
Na zapadnom dijelu Zagreba cijene stanova bilježe najmanje promjene, a tijekom srpnja su bile 2,9 posto više no u istom mjesecu lani. Prosječna tražena cijena tamošnjih stambenih kvadrata iznosila je 1513 eura. Na istočnom dijelu grada, cijene su na godišnjoj razini porasle za četiri posto, te su tijekom srpnja u prosjeku iznosile 1576 eura po kvadratu. Osim porasta cijena stanova, na tom je dijelu Zagreba zabilježen i osjetan porast potražnje.

 Ivana Čikić, vlasnica agencije za nekretnine Dom ekspert iz Sesveta je za Crozillu komentirala kako je stanje na tamošnjem tržištu izrazito dobro te kako je prodaja osjetno porasla. "Prodaje se novogradnja, ali isto tako i nekretnine starije gradnje. Potražnja je dosta velika, pa se prodaju i one nekretnine koje već neko vrijeme stoje na tržištu. U ovom dijelu grada je trenutno potražnja veća od ponude, a nedostaje upravo onakvih nekretnina kakve se trenutno najviše traže, a to su dvosobni, trosobni i veći stanovi dobrog rasporeda prostorija", komentirala je Čikić.

U centru Zagreba prosječna oglašavana cijena stanova iznosila je 1991 euro po četvornom metru, a taj je iznos 5,8 posto veći nego u istom mjesecu lani, te 4,5 posto veći no 2015. godine. Kada je riječ o potražnji, centar je i tijekom srpnja ostao dio grada u kojem se putem oglasnika Crozille najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju. "Nije novost da su stanovi u Zagrebu traženiji no u drugim gradovima, a osim za stanovanje, u posljednje se vrijeme kupuju i kako bi se preuređivali u smještajne jedinice za dnevni najam – za što postoji velik interes stranih i domaćih turista. 

Iznajmljivanje apartmana
Ponekad se čini kako jednakom brzinom raste broj turista i broj smještajnih jedinica koje im se nude na raspolaganje", ističu u Crozilli.  Bruno Babić, voditelj mreže "Apartmani u centru Zagreba" kaže kako u Zagrebu dolazi do prezasićenja jer je 2013. bilo 250 jedinica u ponudi, a danas 3000 i brojka raste munjevito. Dodaje da je centar uglavnom atraktivan posjetiteljima bez automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close