Svi bi kuće do mora, a sve ih je manje

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 22. kolovoz 2017. u 22:01
Objekti uz samu morsku obalu najtraženiji su, pa su prosječno i najskuplji/Davor Puklavec/PIXSELL

Prema analizi oglasnika Crozilla, razlika u cijenama stanova i kuća povećana je na prosječnih 18 posto. Najpovoljnije je u Sl. Brodu.

Prosječne oglašavane cijene kuća u Hrvatskoj u srpnju zabilježile su pad vrijednosti od 0,2 posto, a u istom se razdoblju povećala i razlika u cijenama stanova i kuća te  je u navedenom razdoblju iznosila 18 posto. Podaci su to koje je početkom tjedna objavio najveći specijalizirani oglasnik za nekretnine Crozilla, među kojima se nalazi i informacija da je najveći mjesečni pad cijena kuća tijekom srpnja iznosio 5,4 posto, a zabilježen je u Opatiji.

"Najviše se traže samostojeće kuće u prvom redu uz more, s velikom okućnicom i pristupom do mora, no takvih je sve manje. Kada je riječ o milijunskim vilama, one se zbog specifičnosti ponude prodaju, iako ne tako često i najčešće ih kupuju 'gastarbajteri' iz bivših država Jugoslavije i istočnih zemalja Europe", za Crozillu je komentirao voditelj i direktor agencije Opatija nekretnine Predrag Dilenardo-Zamlić.

 

680

prosječna cijena kvadrata u Slavonskom Brodu

Stranci bi Zadar, Istru…
Najveća razlika u cijenama kuća i stanova tijekom srpnja zabilježena je na kontinentalnom području pri čemu je bjelovarskim kućama cijena bila 45 posto niža nego cijena stana, onima u Varaždinu razlika iznosi 40 posto, a u Osijeku oko 37 posto. S druge strane, najmanja je razlika u cijenama bila u Senju gdje su stanovi bili tek 0,3 posto skuplji od kuća, te 0,9 posto u Puli. Poreč i Dubrovnik tijekom srpnja bili jedini gradovi u kojima su stanovi bili jeftiniji no kuće, a razlika je iznosila oko 4 posto.

Najviše se pretraživala ponuda kuća u Osijeku, nakon toga na području Zadra i Zadarske županije, dok su najskuplje kuće tijekom srpnja bile one na Jadranu pri čemu cijenom prednjači Dubrovnik. Stranim kupcima najatraktivnije su bile nekretnine koje se prodaju na području Zadra, zatim u Istri, nakon čega slijede Crikvenica, na Krk i Poreč. Što se tiče cijena kvadrata u hrvatskim gradovima, u Slavonskom Brodu se za kvadratni metar tražilo 680 eura, Splitu 1944 eura, Šibeniku 1411 eura, a u Zadru u prosjeku 1609 eura po kvadratu. 

Kvadrat u poreču i 1800 €
U Umagu su cijene kuća, prema podacima oglasnika Crozilla.com, porasle za 1,7 posto i popele se na 1750 eura po četvornome metru, u Puli porast iznosi 1,6 posto gdje prosječna tražena cijena kvadrata s uključenom cijenom okućnice iznosi 1371 euro. Poreč bilježi mjesečni porast cijena od 0,7 posto, a za četvorni se metar u prosjeku tražilo 1798 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close