Stvari koje trebate znati prije nego što počnete graditi vlastitu kuću

Autor: Poslovni.hr , 07. siječanj 2014. u 15:00
Thinkstock

Kada je u pitanju kuća, donosimo odluku za jednu od najbitnijih investicija. Zbog toga je važno donijeti odluku gdje želimo živjeti, kakav tip kuće preferiramo, cijenu te ostale pojedinosti

Gradnja kuće na vlastitu inicijativu je luksuz koji si mali broj Hrvata može priuštiti. Osim nedostatka novčanih sredstava, veliki problem predstavljaju i administrativne poteškoće. Za one koji se ipak odluče izgraditi kuću, portal Punchng daje savjete kojim postupcima to napraviti:

Donesite pravu odluku

Kada je u pitanju kuća, donosimo odluku za jednu od najbitnijih investicija. Zbog toga je važno donijeti odluku gdje želimo živjeti, kakav tip kuće preferiramo, cijenu te ostale pojedinosti.

Formirajte grupu stručnjaka koja će vam pomoći

Uz pomoć stručnog kadra, svaka osoba dolazi bliže ostvarenju novoga doma. No, za taj pothvat  je potrebna pomoć nekoliko stručnjaka među kojima su procjenitelji, agenti za nekretnine, pravnik, arhitekt, projektant, izvoditelj radova te radnici. Također, navedeni stručnjaci su vam potrebni ovisno u kojem je stadiju gradnje vaša kuća.

Osigurajte zemljište

Ako ste prije gradnje osigurali zemlju na kojoj će se izvršiti gradnja u velikoj ste prednosti. Jer osigurati zemljište je jedna od najbitnijih stavki prilikom gradnje kuće. Također, vaše zadovoljstvo sa zemljištem je vrlo bitno. Razmislite kakva vam je prometna povezanost s potrebnim ustanovama ili zabavnim sadržajima koje učestalo posjećujete vi i vaša obitelj. Također, jeftino zemljište vam može na kraju postati skupljim, ako je područje nesigurno ili  je udaljeno od željenih odredišta. Između ostaloga, nemojte zaboraviti naknade tijekom gradnje kuće kao što su lokacijska dozvola, građevinska dozvola, uporabna dozvola…

Izaberite svoj stil

Iako velik broj ljudi traži savjet od manje educiranih stručnjaka, za ovu je stavku potreban arhitekt, kako bi vam kuća bila što funkcionalnija. Arhitekti, koristeći različite softverske programe, mogu unaprijed pokazati kako će izgledati vaš interijer, bez straha da vam se gotovi interijer ne svidi. Također vam mogu sugerirati što bi se moglo popraviti za što funkcionalniji i ljepši dizajn kuće. Zato bi, ako prilike dopuštaju, bilo poželjno angažirati arhitekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close