Stiže 39.000 kvadrata novih ureda u 2015.

Autor: Ana Blašković , 27. ožujak 2015. u 12:11
VMD kvart donosi 18.700 kvadrata ureda/Borna Filić/PIXSELL

Urede su prošle godine mijenjali uglavnom zaposleni u javnom sektoru, financijama i telekomunikacijama, a riječ je bila o 82.000 četvornih metara.

Unatoč nekoliko turbulentnih godina na tržištu nekretnina, u Zagrebu će se tijekom ove godine otvoriti novih 39.000 četvornih metara poslovnih prostora.

Polagani oporavak tog segmenta počeo je prošle godine, a posebno živo počela je 2015. godina zbog isteka brojnih ugovora o najmu, stoji u analizi Colliers Internationala. Nove površine na postojeće tržište od 1.252.806 kvadrata donose tri velika projekta koji bi uskoro trebali otvoriti vrata. Najveći je VMD kvart pokraj Autobusnog kolodvora s 18.700 četvornih metara uredskog prostora, potom Poslovni centar Adris, koji će imati 10.791 kvadrt, u Jagićevoj ulici te Conditum projekt blizu Buzina, u kojem je planirano 9500 kvadrata.  "Kao rezultat povećane ponude posljedično očekujemo porast aktivnosti zakupa uz stagnaciju ili manje promjene razina popunjenosti", napominju u Colliersu.

 

15

po kvadratu najam je top lokacija poslovnih prostora u Zagrebu

I prošle godine bilo je živo na tom tržištu, ponajviše zbog preseljenja HT-a na novu lokaciju u Sky Tower, u koji se uz prilično kontroverze uselio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sa svojim resorom. Štoviše, urede su prošle godine mijenjali uglavnom zaposleni u javnom sektoru, financijama i telekomunikacijama, a radilo se o površini od oko 82.000 četvornih metara. Potražnje nije nedostajalo ni početkom ove godine, što se vjerojatno može objasniti istekom godišnjih ugovora o zakupu ureda. Ipak, izgledno je da na tržištu vlada manjak kvalitetnih poslovnih prostora površine veće od 1500 do 2000 četvornih metara, što bi moglo dovesti do potencijalnog rasta najamnina, smatraju u Colliersu.

Cijene najma za prvoklasne lokacije u Zagrebu posljednjih su godina stabilne i kreću se od 14 do 15 eura po kvadratu mjesečno. Prosječan najam zgrada A kategorije blago se smanjuje i trenutno iznosi 12 eura mjesečno, a zakup na sekundarnim zagrebačkim lokacijama stoji između 8 i 11 eura. Dok se cijene top lokacija očekuju stabilnima, prosječne najamnine trebale bi postupno padati. Konkurencija je oštra pa se, uz niže cijene, zakupci mame brojnim pogodnostima; od kraćih rokova preko gratis perioda do fleksibilnijih uvjeta najma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close