Stanodavci prevaranti: Uplatili 1.800 eura za smještaj, a stan nisu ni vidjeli

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2017. u 09:45
Foto: Shutterstock

Istaknuli su kako su agenti bili vrlo profesionalni, te im nije palo na pamet da bi mogla biti riječ o nekoj prijevari.

Da otići na Erasmus, odnosno poznatu i diljem Europe omiljenu razmjenu studenata, i nije baš tako sigurno, potvrdili su Slobodnoj Dalmaciji splitski studenti Ante i Marko, podijelivši  nimalo ugodnu avanturu s unajmljivanjem stana u Valenciji, pri čemu su postali žrtve stanodavaca prevaranata koji su ih mudro nasamarili i iz džepa im u roku pet dana uzeli 1800 eura. Sve je počelo tako da su, kao što to većina studenata u Španjolskoj čini, posjetili internetsku oglašivačku stranicu "Idealista", koja je, kako su nam rekli sugovornici, španjolska verzija našeg "Njuškala", te je na glasu kao vrlo pouzdana stranica na kojoj studenti traže smještaj.

Nakon nekog vremena, konačno su našli odgovarajući stan te im se na njihov upit javila "vlasnica". Kako bi se uvjerili da je sve vjerodostojno, na internetu su provjerili njezino ime, međutim nije se ništa moglo naći, a kamoli negativne konotacije.

– Poslala nam je poruku u kojoj je napisala da joj, budući da se već nekoliko puta "opekla", kao jamstvo ostanka moramo unaprijed platiti stanarinu za iduća dva mjeseca, što je iznosilo ukupno 1800 eura. Poslali smo joj podatke, te nam je potvrdila kako uplata ide preko agencije s kojom posluje, a "agenti" su nam nakon dva dana poslali povratnu poruku o potvrdi ugovora – dodao je Marko.

Istaknuli su kako su agenti bili vrlo profesionalni, te im nije palo na pamet da bi mogla biti riječ o nekoj prijevari. Nakon što su uplatili novac, koji je potom i "sjeo" na račun lažne agencije, svaka komunikacija s agenticom je stala te im se više nitko nije javljao.

– U dnu elektroničke pošte, preko koje smo razgovarali, bile su upute za plaćanje. Uplatili smo iznos na bankovni račun "agencije", te se dalje nastavili dopisivati sa stanodavkom vezano uz detalje o stanu. Rekla nam je da čekamo da joj iz agencije jave da je novac uplaćen i da ćemo se onda čuti. Nakon što smo uplatili novac, nitko nam se nije javio. Skužili smo da nešto ne štima, a nakon dva dana opet smo na internetu provjerili elektroničku poštu i podatke agentice koja se predstavljala pod lažnim imenom, a taj dan oglasilo se nekoliko studenata koje je ta ista osoba opelješila u istom razdoblju – kazali su nam.

Komentirajte prvi

New Report

Close