Stan od 40 kvadrata za 16.000 do 20.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2017. u 08:04
Solun najtraženiji među srpskim kupcima, Foto: PD

Pri samoj kupovini plaća se porez na prijenos prava nad nekretninama od tri posto vrijednosti nekretnine za stariju gradnju, dok kod novijih objekata taj porez može biti i 23 posto.

U Srbiji vlada veliko zanimanje za nekretnine na Egejskoj obali zbog niskih cijena kvadrata. Zbog financijske krize koja je oborila cijene, kao i olakšanih uvjeta za srpske državljane, do stana ili kuće na grčkoj obali, nekretnina od 40 kvadrata starije gradnje u solunskoj regiji može se pronaći po cijeni od 16.000 do 20.000 eura. Prije dvije godine kvadrat apartmana u Grčkoj bio je još jeftiniji, ali su i trenutne cijene povoljnije od nekretnina u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, pišu Večernje novosti.

Nakon Soluna i solunskih plaža, gdje je stambeni kvadrat već godinama najjeftiniji, potražnja ali i cijene rastu kada se krene prema Halkidici i olimpskoj regiji, gdje se stan jednakih osobina može kupiti za 35.000 do 45.000 eura.

Jeftiniji stanovi koje Srbi najviše kupuju, a koji se u Grčkoj sastoje od dnevne sobe spojene s kuhinjom i još jedne spavaće sobe, obično su u lošijem stanju i u njih treba uložiti i do 10.000 eura, upozorava Ana Pavlica Majorova, vlasnica agencije za nekretnine Roman Real Estate, registrirane u Grčkoj. Cijena kvadrata ovisi o blizini plaže, o veličini zgrade, kao i o pogledu.

Tako se u samom Solunu stan od 40 kvadrata starije gradnje može naći po cijeni od 16.000 eura, ali se sličan stan na solunskim plažama može kupiti po cijeni od 20.000 eura. U području udaljenom oko 40 kilometara od Soluna nekretnina iste klase stoje oko 35.000 eura. Ipak, najveća je potražnja, ali su i najveće cijena na Halkidici, posebno bližem Solunu.

Srbi koji žele kupiti stan u Grčkoj na kredit morat će platiti nešto više kamate nego za domaće nekretnine, a bit će im potrebna i hipoteka na nekretnini u Srbiji, jer Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita ne osigurava pozajmice za kupovinu nekretnina u inozemstvu.

Pri samoj kupovini plaća se porez na prijenos prava nad nekretninama od tri posto vrijednosti nekretnine za stariju gradnju, dok kod novijih objekata taj porez može biti i 23 posto. Bilježniku kod kojeg se potpisuje ugovor plaća se tri do četiri posto od vrijednosti nekretnine, a između 1000 i 1500 eura naplaćuju se i usluge posredničke agencije.

Problem je što je Srbima u Grčkoj dopušten boravak od šest mjeseci godišnje, ali u razmacima od najmanje tri mjeseca.      

Komentirajte prvi

New Report

Close