Srbi se pomamili za nekretninama, ali u Grčkoj

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2015. u 15:00
Solun je posebno popularan u Srbiji, a cijena nekretnina je dvostruko veća nego u Novom Sadu/FOTOLIA

Kupci su uglavnom Srbi iz dijaspore koji zahvaljujući ušteđevini žele provesti mirovinu na jugu Europe, no sve više građana Srbije se odlučuje na kredite za kupnju nekretnina u Grčkoj.

Niske cijene stanova u Grčkoj, uslijed krize kojoj se i dalje ne nazire kraj, i pojednostavljena papirologija za kupovinu nekretnina u toj zemlji, potiču sve više građana Srbije da postanu vlasnici nekretnine na jugu Europe. To im dodatno olakšava i to što su banke počele odobravati stambene kredite u te svrhe. Naime, kako javlja Radio-televizija Vojvodine (RTV), neke grčke banke u Srbiji su nedavno pokrenule takvu ponudu. Financijski stručnjaci pak kažu da građane ne treba plašiti to što je riječ o grčkoj banci, već to što ulaze u porezni sustav sa potpuno nepoznatim pravilima.

U državama s kojima je Srbija sklopila sporazum o uzjamnosti, građani Srbije mogu kupiti svoju nekretninu i obrnuto. Od 2011. Godine na tom je popisu i Grčka, ali je tek aktualna kriza u toj zemlji stvorila uvjete da tamošnje nekretnine postanu primamljive građanima Srbije. Usporedbe radi, stan iste kvadrature na plažama Soluna stajao bi gotovo dvostruko više nego u najatraktivnijim četvrtima Novog Sada. Ovaj trend je još zanimljiviji s obzirom na to da su cijene nekretnina na srbijanskom tržištu gotovo u slobodnom padu, zbog manjka potražnje. Zato se nameće pitanje je tko si iz Srbije može priušti kuću ili stan u Grčkoj? Ana Pavlica Majorov iz solunske agencije za prodaju nekretnina Roman-realestate kaže da su to uglavnom Srbi koji žive u inozemstvu koji su stekli određen, ne tako veliki kapital, ušteđevinu, kako bi svoju mirovinu proveli pokraj mora.

 

300tisuća

eura najviši je iznos kojim grčke banke u Srbiji kreditiraju kupnju nekretnina

Međutim, nisu obeshrabreni niti Srbi koji nemaju ušteđevine i za kupnju nekretnina u Grčkoj podižu kredite. To im svakako olakšava i grčka Alpha banka koja je u Srbiji počela odobravati stambene kredite za kupovinu nekretnine u Grčkoj. "Kredit mogu dobiti svi kreditno sposobni državljani Srbije, zaposleni na neodređeno vrijeme. Rok za otplatu kredita je od pet do 30 godina",- objašnjava za RTV Jasna Zrnić iz Alpha banke u Srbiji. Iznosi kredita koji se odobravaju dosežu i do 300 tisuća eura, što je dovoljno za kupnju velebne vile u Grčkoj. Ali za to se mora platiti i porez. Financijski savjetnici najviše upozoravaju upravo na to i dodaju da je razborito na takvu investiciju treba gledati kao na alternativnu.

"Građani bi trebalo to percipirati kao investiciju na nepoznatom tržištu gdje nisu upoznati sa svim propisima i porezima te prinosima koji bi mogli ostvariti. Banka će svakako zaraditi jer se kupuje nekretnina iz kredita", smatra financijski savjetnik Aleksandar Ivanović. Iako je riječ o grčkoj banci, Ivanović napominje da stabilnost kreditiranja nije sporna, koliko dugoročnost ulaganja koje će biti isplativo tek za 10 godina za kada se prognozira izlazak Grčke iz krize. S time se međutim ne slažu u agenciji za prodaju nekretnina gdje kažu da bez obzira na ekonomska i politička previranja, kupcima uvijek ostaje njihova nekretnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close