U Zagrebu cijena kvadrata prešla 2000 eura, evo gdje možete kupiti kuću za samo 370 eura po kvadratu

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2019. u 11:35
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cijene stanova su rasle u gotovo svim većim gradovima u odnosu na isti period lani.

Prema novom istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 155 tisuća nekretnina, iste su u posljednjih godinu dana zabilježile rast od gotovo 7 posto. Prosječne tražene cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od preko 9 posto, dok su kuće skuplje za oko 6 posto, piše Večernji list.

Usporedimo li trenutne tražene cijene stanova sa cijenama iz pretprošle godine, vidljiv je rast za gotovo 14 posto, dok su cijene kuća rasle za gotovo 8 posto.

Cijene stanova su rasle u gotovo svim većim gradovima u odnosu na isti period lani. U Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadrata stana prešla magičnu granicu od 2.000 eura i trenutno ona iznosi 2.005 eura, te je za 11 posto veća u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

Isti postotni godišnji rast cijena stanova zabilježen je i u Splitu, pa tamo trenutna prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 2.841 euro. Veći postotni rast cijena stanova prisutan je u Zadru. Tamo su cijene u godinu dana rasle za oko 13 posto i u veljači je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo iznosila 2.140 eura.

Prosječne tražene cijene kvadrata kuća su u gotovo svim većim gradovima daleko povoljnije od kvadrata stanova. Tako je npr. u Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata kuće za oko 35 posto povoljnija od kvadrata stana i u ovom trenutku iznosi 1.312 eura. I dalje je po cijenama na uvjerljivom prvom mjestu Dubrovnik, gdje je u veljači prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.799 eura, dok je cijena kvadrata kuće bila 4.753 eura.

Najpovoljnije cijene kvadrata su na istoku Hrvatske, pa je tako u Vinkovcima prosječna tražena cijena kvadrata stana 727 eura, dok je prosječno kvadrat kuće tamo za oko 200 eura povoljniji od navedene cijene kvadrata stana. Cijene su još povoljnije u Vukovaru gdje se prosječno kvadrat stana prodaje za 587 eura, dok se kvadrati kuća s dvorištem kreću oko 370 eura, piše Večernji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tražene cijene nisu nikakav pokazatelj tržišnih uvjeta, ali jesu činjenice da nije uveden porez na nekretnine. Marksistički superbogataši ulažu u gomilu nekretnina, za koje ne plaćaju poreze, i mogu čekati do u nedogled, držeći fiktivne cijene kakve hoće.
Posljedice:
– najveći dio troška održavanja komunalne infrastrukture koja opslužuje te nekretnine snose najsiromašniji šljakeri, oni koji crnče u tvornicama u Međimurju ili Šibeniku
– vrijedni prostori i lokacije stoje blokirani i ne mogu se privesti javno korisnoj svrsi
– tržište je zapravo mrtvo, jer ozbiljni poduzetnici znaju da su cijene prenapuhane i neće kupovati. Posljedično, smanjuje se obrtaj kapitala, što nanosi veliku štetu ama baš svakome.

Zanimljivo je da je porez na nekretnine najsocijalističkiji porez, i u demokratskom državama ga zagovara socijalno osviještena ljevica. A kod nas sve zakleti pobornici socijalne države i etatisti – a neće ni čuti za porez na nekretnine.

To samo govori da komunisti niti nisu ljevičari, nego su oni feudalni totalitaristi, najnenarodniji i najnepravedniji režim koji je ikad postojao.

New Report

Close