Sin gradonačelnika u osobnom bankrotu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. ožujak 2018. u 13:46
Damijanu Jankoviću propali su vrijedni građevinski poslovi/Fotolia

Jankovićeva tvrtka Electa prošle godine spašavana je otpisom duga od 16 mil. eura.

Ljubljansko sudstvo je Damijanu Jankoviću, slovenskom poduzetniku i sinu gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića odobrilo osobni bankrot zatražen zbog duga od dva milijuna eura u holdingu Electa kojemu je Janković jedan od suvlasnika. 

Kasni s obvezama
Informaciju su prenijele ljubljanske Finance, pojasnivši i da je zahtjev za bankrotom podnijela Heta, loša banka nekadašnje Hypo banke. Electa je 2009. godine tvrtki Baza Dante prodala zemlju koja je djelomično financirana leasingom, a financijski se problemi ove tvrtke spominju od te godine, odnosno od prodaje udjela u Mercatoru i Maksima Investu pod pritiskom banaka.

"Tada sam morao dati jamstvo, inače ne bih dobio sredstva", izjava je Damjana Jankovića iz ožujka 2015. koju prenose Finance.  Electa, tvrdi isti izvor, kasni u ispunjavanju obveza iz plana financijskog restrukturiranja, kao što je prodaja stambenog naselja Gabrče kraj Vrhnika koja je trebala biti realizirana do sredine prošle godine.  K tome, Baza Dante u stečaju je od 2014. godine, a u stečaju je prošlog mjeseca završila i tvrtka Composita u vlasništvu Electe.

U njenom se vlasništvu, pak, nalazi više zemljišta u Rožnoj dolini kod Nove Gorice gdje je tvrtka htjela izgraditi stambene zgrade. Janković tvrdi da bankrot nije u potpunosti njegova krivnja, već i mjesnog stambenog fonda od kojeg su kupili zemlju. 

Banke su se povukle
"Ne radi se o prevari fonda, ali platili su 55 posto kupoprodajne cijene. Ostatak se trebao platiti nakon dobivanja građevinske dozvole koju nikada nismo dobili, iako smo je zatražili. Kasnije je krenula i kriza, a banke su se povukle", Jankovićeva je izjava za Finance. 

Taj izvor podsjeća i da je Electa prošle godine spašavana otpisom duga od 16 milijuna eura, odnosno zahvaljujući volji vjerovnika da pristanu na pojednostavljenu prisilnu nagodbu od kojih je najveći bio kozmetički salon Bodi čiji je vlasnik Jan Bec, ujedno i donator Zorana Jankovića u kampanji za gradonačelnika Ljubljane. Finance pišu i da se Damijan Janković preselio u Hrvatsku, konkretno Savudriju, ali za sada bez službene potvrde. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Slovenci su veći muljatori od nas, Hrvata,

Miki plače
sve mora sam

New Report

Close