Sberbank daje Rusima kredite za kupnju kuća i stanova u Hrvatskoj

Autor: Suzana Varošanec , 19. lipanj 2014. u 22:00
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Dobre vijesti i za tržište nekretnina.

Sberbank otvara mogućnost kupnje nekretnina na hipoteku u Turskoj, Češkoj i Hrvatskoj, priopćio je Sergej Gorkov, zamjenik presjednika Uprave Sberbanka, javlja Ruski vjesnik.

Kredit će davati strane kćeri ruske banke – turski Denizbank i grupa istočnoeuropskih banaka Sberbank Europe. Što se tiče početka same usluge pružanja hipoteke Rusima za kupnju nekretnina, najzanimljivije je da će se u Hrvatskoj ona u Sberbanku pojaviti već u kolovozu, a prije toga u Turskoj 23. lipnja, kao i u Češkoj 1. srpnja. Riječ je, dakle, o skorašnjom puštanju u rad pilot-projekta, nakon čijih će se rezultata donijeti odluka i o distribuciji kredita, što u Hrvatskoj koincidira i s najavom Ministarstva pravosuđa da će Rusi moći slobodno kupovati nekretnine u Hrvatskoj. Kupnja će za Ruse postati jednostavnija, moći će kupovati nekretnine u Hrvatskoj i kao fizičke osobe.

U branši su obje vijesti odjeknule vrlo pozitivno, što je Boro Vujović, vlasnik zagrebačke nekretninske agencije Opereta, potvrdio Poslovnom dnevniku. "To su višestruko dobre vijesti, kako za kupce, tako i za prodavatelje, ali i za samo tržište. Najava hipotekarnih kredita značit će veliku sigurnost ruskim kupcima koje će njihova banka kreditirati. Ruse će potaknuti na kupnju nekretnina u Hrvatskoj, a to će ovdašnjem tržištu donijeti pomake jer su ruski kupci dobri kupci s većim budžetima. Može se očekivati da će to donijeti povećan promet, u prvom redu u Istri i Dubrovniku te na cijelom turističkom poručju", kaže Vujović. Uz uklanjanje dosadašnje prepreke na ovdašnjem tržištu nekretnina za ruske državljane zanimljiv proizvod nudit će se u obliku hipotekarnih kredita po uvjetima bliskim prilikama na lokalnom tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close