Sberbank će kreditirati Ruse za kupnju kuća i stanova u Hrvatskoj

Autor: Suzana Varošanec , 19. lipanj 2014. u 14:04
Prizor s lanjskog otvorenja Sberbanke u Varsavskoj ulici u Zagrebu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

“To su višestruko dobre vijesti, naime, kako za kupce, tako i za prodavatelje, ali i za samo tržište”.

Sberbank otvara mogućnost kupovine nekretnina na hipoteku u Turskoj, Češkoj i Hrvatskoj, priopćio je Sergej Gorkov, zamjenik presjednika uprave Sberbanka, javlja Ruski vjesnik. Prema njegovom pisanju, kredit će davati strane kćeri navedene ruske banke – turski Denizbank i grupa istočno-europskih banaka Sberbank Europe. Što se početka same usluge pružanja hipoteke Rusima za kupovinu nekretnina tiče, najzanimljivije je da će se u Hrvatskoj ona u Sberbanku pojaviti već u kolovozu, a prije toga u Turskoj 23. lipnja, kao i u Češkoj 1. srpnja.

Riječ je, dakle, o skorašnjom puštanju u rad pilot projekta nakon čijih će se rezultata donijeti odluka i o distribuciji kredita što u Hrvatskoj koincidira i s najavom Ministarstva pravosuđa RH da će Rusi moći slobodno kupovati nekretnine u Hrvatskoj. Kupnja će za Ruse postati jednostavnija, te će prema riječima ministra pravosuđa Orsata Miljenića Rusi moći kupovati nekretnine u Hrvatskoj i kao fizičke osobe, pa će drugim riječima nestati dosadašnja prepreka u vidu modela kupnje ovdašnjih nekretnina za privatne potrebe isključivo putem osnivanja trgovačkog društva u Hrvatskoj. 

U branši su obje vijesti vrlo pozitivno odjeknule, što je Boro Vujović, vlasnik zagrebačke nekretninske agencije Opereta potvrdio Poslovnom dnevniku. "To su višestruko dobre vijesti, naime, kako za kupce, tako i za prodavatelje, ali i za samo tržište. Najava hipotekarnih kredita značit će veliku sigurnost ruskim kupcima koje će njihova banka kreditirati. Ruse će potaknuti na kupnju nekretnina u Hrvatskoj, a to će ovdašnjem tržištu donijeti pozitivne pomake jer su ruski kupci dobri kupci s većim budžetima. Može se očekivati da će to donijeti povećani promet u prvom redu u Istri i Dubrovniku, te cijelom turističkom poručju", kaže Vujović. 

Uz uklanjanje dosadašnje prepreke na ovdašnjem tržištu nekretnina za ruske državljane zanimljiv proizvod nudit će se u obliku hipotekarnih kredita po uvjetima bliskim prilikama na lokalnom tržištu. Hipoteka će se davati kako za stanove, tako i za privatne kuće, a da bi dobili kredit, naime, ruski klijenti će morati osobno posjetiti stranu banku. Ruski vjesnik tako prenosi i sljedeći navod Gorkova: "Budući da hipoteku daju lokalne banke, a ruski Sberbank imat će ulogu pomoćnika u prikupljanju dokumenata te ocjeni rizika, uvjeti kredita bit će bliski lokalnima". Inače, Sberbank računa na to da će za tim proizvodom biti velika potražnja, mišljenje je Sergeja Mališeva, direktora uprave za međunarodni maloprodajni biznis grupe Sberbanka. Pored toga, i VTB, druga po veličini ruska banka, želi započeti isti program, no samo za VIP-klijente čiji depoziti u banci preračunato u kunama iznose oko 2,5 milijuna kuna, odnosno samo za oko 4 tisuće ljudi.  

Isprva će se hipoteke izdavati za nekretnine u Austriji, potom u Francuskoj putem europskih kćerki VTB-a. Prema riječima Anatolija Pečatnikova, zamjenika predsjednika uprave VTB 24, izdavat će se godišnje nekoliko desetaka stotina kredita, pa se stoga ne očekuje da će to dati koliko-toliko primijetni hipotekarni portfelj. "Stope moraju biti konkurentne, ne više nego što su kod zapadnih banaka koje rade na hipotekarnom tržištu u Europi“, istaknuo je Pečatnikov.

Komentirajte prvi

New Report

Close