Rusi odlaze i ispod cijene prodaju nekretnine u Budvi

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2014. u 15:24
Rusi su od 2006. do 2008. godine bili najveći trgovci nekretninama u Budvi

Još 2012. godine više od 50 državljana Rusije ili poduzeća dobilo je dozvolu za gradnju nekretnina u Budvi.

Sudeći po broju građevinskih dozvola koje je Budva izdala investitorima ove godine, a njih je pedesetak, u središtu crnogorskog turizma bit će započeti mnogi novi objekti, uglavnom stambeni, i to najviše uz ceste i parkove.

Ne bi to bilo čudno za Budvu, koju je prošlih godina tresla prava građevinska groznica, da potražnja za stanovima u mnogobrojnim novim zgradama na budvanskoj rivijeri nije na minimumu. Interes kupaca vrlo je slab, a ove godine prodano ih je samo desetak. 

 

8000eura

stajao je kvadrat stana u Budvi u vrijeme najvećeg ruskog zamaha

Ne idu niti zemljišta
"Zaboravio sam već kada je netko došao u agenciju sa 100.000 eura da bi kupio nekretninu. Slabo se prodaju i stanovi i kuće, kao i zemljišta", rekao je Dušan Ranković, vlasnik agencije za prodaju nekretnina Kamina u Budvi za Večernje novosti. Kupce tako čekaju brojne nove stambene zgrade, smještene u blizini mora, ali cijene nisu previše pale. U Budvi cijena iznosi do 1900 eura po četvornom metru, a nudi se i velik broj vila u blizini grada, posebno oko plaže Jaz i u Bečićima. Raskošne kuće s bazenima, čija je površina od 250 do 300 četvornih metara, prodaju se za 200 do 350 tisuća eura. Donedavno su najveći interes za kupnju stambenih objekata u Budvi pokazivali Rusi, ali je došlo do velikih promjena na tržištu. Sada i Rusi po znatno nižim cijenama prodaju svoje vile i stanove koje su ih kupili u vrijeme "osvajanja" crnogorske obale 2007. i 2008. godine.

Uz kupnju, stala je i ruska gradnja. Još 2013. godine izgledalo je kao da će ruski graditelji nastaviti s već uhodanim poslovima u Crnoj Gori. Tako je od ukupno 47 građevinskih dozvola koje je u prvih pet mjeseci prošle godine izdao općinski Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj u Budvi, čak četvrtina dodijeljena ruskim državljanima ili tvrtkama koje su Rusi osnovali u Crnoj Gori, navode Vijesti. I to je već bilo zabrinjavajuće smanjenje interesa jer je 2012. godine više od 50 državljana Rusije ili njihovih poduzeća u Crnoj Gori dobilo dozvole za gradnju. Od 2006. do 2008. godine, Rusi bili najveći trgovci nekretninama na budvanskoj rivijeri. Zbog brojnih pronevjera i prijevara, Rusi koji su posljednjih godina kupovali nekretnine u Crnoj Gori držali su da je najsigurnije poslovati sa svojim sunarodnjacima, što je dovela do toga da su Rusi u značajnoj mjeri počeli bavit unosnim građevinskim poslovanjem. Kako navode Vijesti, mnogi Rusi su se povezali s crnogorskim građevinarima, kako bi još više osnažili svoje pozicije.

Kriza srušila prodaju
U crnogorskim agencijama koje se bave prometom nekretnina danas tvrde da je gospodarska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, izvjesno je da su tome doprinijele i nerealne cijene koje nisu padale sve do prije dvije-tri godine. Naime, u vrijeme najvećeg zamaha ruskih investitora, četvorni metar stana stajao je od 3000 do 8000 eura. Mnogi su se zbog dobre prodaje polakomili i tako je došlo do prekomjerne gradnje i velikog viška stanova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close