Rastu cijene nekretnina u Hrvatskoj, pogledajte gdje još uvijek možete proći jeftinije

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2017. u 14:08
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Cijene kvadrata stanova i kuća u Dubrovniku su i dalje najviše u Hrvatskoj.

Prema novom istraživanju Njuškala u studenom, provedenom na uzorku od 160 tisuća aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj su, u odnosu na prošlu godinu, rasle 2.3 posto. 

Kada pogledamo samo stanove, taj rast je veći i iznosi 4 i pol posto. I dalje su cijene niže u odnosu na 2011. godinu, no primjetno je da se razlike iz mjeseca u mjesec smanjuju. Pa su tako cijene kvadrata stanova u odnosu na listopad rasle za 0,2 posto.

Cijene stanova u Zagrebu su u posljednjih 12 mjeseci rasle za gotovo 8 posto, dok su cijene kvadrata kuća rasle tek nešto više od 1 posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.765 eura, no cijene se značajno razlikuju po kvartovima.

Tako, primjerice, cijena kvadrata stana na Vrbiku iznosi 1782 eura i u posljednjih godinu dana zabilježila je rast od 2,84 posto. Za kvadrat stana na Jarunu morat ćete pak prosječno izdvojiti 1768 eura što je gotovo 10 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Prosječne cijene stanova na Laništu su u prošlih 12 mjeseci rasle za 14,37 posto i sada ona iznosi 1695 eura, što je za 75 eura više od prosječne cijene kvadrata stana na Trnju, u kojem je zabilježen pad cijena u posljednjih 12 mjeseci za 3 posto.

Najpovoljnije prosječne cijene stanova kreću se nešto niže od 1.000 eura po kvadratu i nalaze se u kvartovima Kozari put i Brezovica.

Zanimljivo je za usporediti dva susjedna kvarta, Sopot i Siget. Naime, u Sopotu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1430 eura i u posljednjih 12 mjeseci tamo je zabilježen rast za gotovo 7 posto. U susjednom Sigetu prosječna cijena stana niža je za 87 eura od Sopota i u posljednjih 12 mjeseci bilježi pad od 1,2 posto.

Cijene kvadrata stanova i kuća u Dubrovniku su i dalje najviše u Hrvatskoj.

Kvadrat kuće s dvorištem tamo prosječno iznosi 4.590 eura i za 12 posto je rastao u posljednjih 12 mjeseci. Sličan rast bilježe i cijene stanova u Dubrovniku. Naime, tamo je prosječna cijena kvadrata stana 3.164 eura. Drugi na ljestvici gradova s najvišim cijenama nekretnina nalazi se Split gdje su cijene rasle za gotovo 9 posto u godinu dana. Prosječna cijena kvadrata kuće u Splitu iznosi 2.782 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2.491 euro. I dalje su Dubrovnik i Split jedini veći gradovi u Hrvatskoj gdje je kvadrat kuće skuplji od kvadrata stana. Već nešto sjevernije, u Šibeniku, prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.388 eura i za 174 eura je viša od prosječne cijene kvadrata kuće s dvorištem.

Na istoku Hrvatske su cijene nekretnina najniže, pa tako prosječna cijena kvadrata stana u Vinkovcima iznosi 723 eura, dok kvadrat kuće s dvorištem tamo prosječno iznosi 511 eura. U nastavku donosimo prosječne cijene kvadrata kuća i stanova u najvećim hrvatskim gradovima.

Istarska županija je jedna od osam županija koje su bilježile rast cijena nekretnina u posljednjih godinu dana. Prosječan godišnji rast cijena nekretnina u Istarskoj županiji iznosio je 5 posto. Godišnji rast cijena kvadrata stanova u Istri iznosio je gotovo 9 posto dok su cijene kuća u prosjeku rasle nešto manje od 3 posto.

Prosječna cijena kvadrata stana u Puli iznosi 1.479 eura i za više od 11 posto je rasla u posljednjih 12 mjeseci. U istom gradu, cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 1.451 euro. Kuće u Puli imaju sporiji rast cijena u odnosu na stanove. Taj rast je u posljednjih 12 mjeseci iznosio gotovo 5 posto. U Rovinju prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2.424 eura dok za kvadrat kuće ćete u prosjeku trebati izdvojiti 2.144 eura. Zanimljivo, dok u Rovinju stanovi bilježe godišnji rast cijena za 7 posto, kuće bilježe pad cijena od gotovo 1 posto. Poreč i Pazin su jedini istarski gradovi gdje su cijene stanova niže od cijena kvadrata kuća. U Poreču prosječna cijena kvadrata kuće iznosi 1.849 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.843 eura. U Pazinu su cijene daleko niže od gradova na istarskoj obali. Tamo prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 1.082 eura, dok kvadrat stana u prosjeku košta 1.011 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close