Raste interes za kupnjom kuća

Autor: Objava za medije , 10. ožujak 2015. u 11:18
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Dolaskom proljeća i ljepšeg vremena polako se budi i tržište nekretnina.

Dolaskom proljeća i ljepšeg vremena polako se budi i tržište nekretnina, a kupci pokazuju sve veći interes za kupnjom kuća za stanovanje ili odmor.

Prema podacima portala Crozilla.com potencijalne strane kupce najviše zanima kupnja nekretnina na područjima uz more, najčešće baš u onim mjestima na kojima provode godišnji odmor. Upravo se zato već prije početka turističke predsezone valja pripremiti na dolazak stranaca, s obzirom da većina njih spaja ugodno s korisnim, pa godišnji odmor često iskoriste za traženje i gledanje nekretnina koje bi željeli kupiti. 

Upravo je proljeće, odnosno razdoblje koje je pred nama, dio godine kada se tržište počinje buditi, a prodaja nekretnina počinje rasti. Goran Vrgoč, agent u posredovanju u prometu nekretnina iz agencije za nekretnine ZL, za portal Crozilla.com rekao je kako je na području Zagorja upravo proljeće vrijeme najvećeg interesa za kuće za odmor. U agenciji Biliškov nekretnine d.o.o. također očekuju porast potražnje i prodaje nekretnina, a upiti za nekretnine na Jadranu već pristižu.

Kuća ili stan – odluka za cijeli život

Rješavanje stambenog pitanja jedna je od najvećih odluka u životu većine kupaca, a dvojba da li kupiti kuću ili stan mnogima je zadavala glavobolje. Odgovor na pitanje da li je bolje kupiti jedno ili drugo individualan je za svakog pojedinog kupca. No, na pitanje što je jeftinije kupiti, odgovor ide u smjeru kupnje kuća s obzirom da su one u načelu jeftinije od stanova. Statistike portala Crozilla.com pokazale su kako je prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće tijekom veljače u prosjeku bila za oko 13 posto niža od cijena stanova. No, unatoč nižim cijenama, statistike portala Crozilla.com pokazale su kako je najveći broj domaćih potencijalnih kupaca zainteresiran za kupnju stanova, prvenstveno u Zagrebu, dok su stranci orijentirani na kupnju kuća na moru.

Prema podacima portala Crozilla.com, prosječne oglašavane cijene „kvadrata“ kuća niže su od cijena stanova najčešće na kontinentalnom području, dok gradovi uz more, u kojima su kuće na cijeni, bilježe niže cijene stanova, a u ovom slučaju najbolji je primjer Dubrovnik u kojem je oglašavana cijena metra kvadratnog kuće tijekom veljače bila 512 eura viša od cijene metra kvadratnog stana.

Nije nepoznanica da je posjedovanje nekretnine u Dubrovniku znak prestiža, a danas si rijetki mogu priuštiti nekretninu na dobroj lokaciji u tom gradu. Da tamošnje tržište odolijeva krizi pokazuju i podaci portala Crozilla.com, naime prosječna tražena cijena metra kvadratnog stana tijekom veljače iznosila je 3016 eura, a cijena kuće čak 3528 eura po metru kvadratnom. 

Upravo je velika potražnja jedan od razloga što su cijene „kvadrata“ kuća u pojedinim gradovima na Jadranu više no cijene stanova, dok je prema statistikama portala Crozilla.com, u kontinentalnom području situacija obrnuta. Tijekom veljače je na portalu Crozilla.com prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće u Varaždinu bila čak 427 eura niža od cijene stana, a u Zagrebu je razlika iznosila 314 eura. U pojedinim gradovima na Jadranu situacija je bila potpuno drugačija: u Splitu je prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće bila 47 eura viša od cijene stana, dok je u Dubrovniku ta razlika iznosila čak 512 eura. 

Tržište se okreće dalekim zemljama 

Tijekom veljače na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com najveća je potražnja bila za kućama na području Zagreba, zatim Pule i Osijeka. Stranci su najčešće pregledavali one na području Pule, zatim Zadarske i Istarske županije, a u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, Slovenije i Švicarske, dok su oni iz BiH najčešće pretraživali „gotove“ kuće, odnosno montažne prizemnice.

„Kada je o realizaciji prodaje riječ, najjača područja su otoci Brač i Hvar na kojima se proda najviše nekretnina i oni uspješno drže svoje cijene.“- navodi Jasminka Biliškov za portal Crozilla.com.

Od vremena dolaska krize kada je broj domaćih kupaca nekretnina počeo naglo padati, sve oči prodavatelja uprte su u strane kupce. Nedostatak domaćih kupaca, tržište posljednjih godina nadoknađuje strancima koji pokazuju sve veći interes. Uz kupce sa njemačkog govornog područja koji su na portalu za nekretnine Crozilla.com već uobičajeni, javljaju se čak i neki sa drugih kontinenata.

U posljednje vrijeme javljaju se potencijalni kupci iz Kine i Japana, ali i oni iz arapskih zemalja poput Kuvajta i Emirata, a u agenciji Biliškov Nekretnine d.o.o. realizacije takvih upita za prodaju nekretnina očekuju se već ovo ljeto. 

Prema riječima Jasminke Biliškov interes kupaca iz Rusije prije nekoliko je godina bio iznimno visok, ali je trenutno izrazito pao zbog krize u Ukrajini. Mnogo je Rusa koji su kupovali na otoku Braču, a sada te iste nekretnine prodaju. 

Stranci traže kuće uz more

Strani kupci na području Jadrana najviše traže kuće. Oni „dubljeg džepa“ pokazuju interes za kupnjom u prvom redu do mora, koje se prema podacima agencije Biliškov nekretnine d.o.o. prodaju po cijenama od 500.000 do milijun eura i više. Oni „siromašniji“ kupuju kuće u trećem ili četvrtom redu od mora, s manjom okućnicom, a takve se kuće prodaju po iznosima od 250.000 do 500.000 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close