Rast cijena stambenih objekata u Hrvatskoj i EU-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2019. u 08:47
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Cijene su na razini 28-članog EU u trećem kvartalu prošle godine porasle za 1,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je ostvaren rast od također 1,5 posto, pokazali su privremeni podaci statističkog ureda.

Cijene stambenih objekata u Europskoj uniji (EU) u trećem su kvartalu 2018. godine porasle za 4,3 posto na godišnjoj razini, pri čemu u Hrvatskoj za 6,8 posto, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

U trećem su tromjesečju 2018. godine cijene mjerene indeksom cijena stambenih objekata u 28-članom EU uvećane za 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, kao i u prethodnom tromjesečju, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najizrazitiji rast cijena zabilježen je u Sloveniji, od 15,1 posto, a slijede Nizozemska i Irska, s rastom od 10,2 posto, odnosno 9,1 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih objekata u trećem tromjesečju na godišnjoj razini porasle za 6,8 posto. U drugom je kvartalu 2018. rast cijena na godišnjoj razini iznosio 4,5 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

S druge strane, pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u Švedskoj i Italiji, za 2,1 posto, odnosno 0,8 posto.

U eurozoni su cijene stambenih objekata također porasle za 4,3 posto na godišnjoj razini, kao i u EU u cjelini. U drugom su tromjesečju na godišnjoj razini bile veće za 4,4 posto.

Hrvatska među zemljama s najvećim rastom cijena na kvartalnoj razini

Cijene su na razini 28-članog EU u trećem kvartalu prošle godine porasle za 1,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je ostvaren rast od također 1,5 posto, pokazali su privremeni podaci statističkog ureda.

Na kvartalnoj su razini najviše porasle cijene u Nizozemskoj, za 3,3 posto, na Malti za 3,1 posto, te u Hrvatskoj, gdje su porasle za 2,8 posto, navodi se u Eurostatovu izvješću.

U Hrvatskoj su, usporedbe radi, u drugom tromjesečju 2018. cijene skliznule za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuje izvješće Eurostata.

S druge strane, pad cijena stambenih objekata u EU u trećem su tromjesečju prema prethodna tri mjeseca imale Italija, od 0,8 posto, Rumunjska, od 0,7 posto, Finska, od 0,4 posto, Slovačka, od 0,3 posto i Mađarska, od 0,2 posto.

Na razini 19-člane eurozone rast cijena stambenih objekata dodatno je ubrzao na kvartalnoj razini, pokazalo je izvješće Eurostata. U trećem su tromjesečju 2018. godine cijene tako porasle za 1,6 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

Komentirajte prvi

New Report

Close