Ranilović: Tražene cijene pale su pet posto, nisu rasle

Autor: Suzana Varošanec , 09. prosinac 2014. u 22:00
Globalni indeks govori o rastu 2,5% u Hrvatskoj/ Slavko Midžor/PIXSELL

Šef Udruženja pri HGK demantira Knight Frank.

Usporavanje rasta cijena nekretnina u trećem kvartalu 2014. u svijetu se nastavlja, ocjenjuje Knight Frank, vodeća konzultantska kuća koja se bavi predviđanjem cijena nekretnina.

Za Hrvatsku taj globalni indeks pokazuje da su cijene više, na godišnjoj razini 2,5 posto, u prvoj polovici 2014. za 5,3 posto i u trećem kvartalu 4,7 posto. No, Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, to demantira. Tvrdi da su realizirane cijene pale više od 9 posto, ali i tražene su, ističe, pale, i to oko 5 posto. Podatke o realiziranim vrijednostima prikuplja Burza nekretnina na temelju podataka dobivenih od agencija, pa on zaključuje da "oni koji su izbacili ove podatke Hrvatsku očito nisu pratili ni po čemu".

Praćenje kretanja cijena nekretnina prema traženim cijenama, kaže, radi se zbog nedostatka podataka o realiziranim transakcijama. Iako ponekad i raspoloženje prodavatelja nešto govori o tržištu, želje ne daju pravu sliku. Na investitore će utjecati drugi elementi. Oni, naime, očekuju u trenutku kupnje nisku cijenu, a u perspektivi priželjkuju rast. Glavni motori rasta cijena nekretnina u svijetu bujali su u Dubaiju te uglavnom u ostatku Azije, no kad su i tamo utihnuli, konzultanti procjenjuju rast od samo 0,1% u trećem kvartalu. Prvi put u posljednje dvije godine taj globalni indeks zamalo je potonuo u minus. Usporen rast, tvrde, došao je na krilima zastoja u svjetskoj ekonomji, malaksalosti u Europi i sporijega oporavka tog sektora u SAD-u od očekivanoga.  

Komentirajte prvi

New Report

Close