Provjerite koliko su porasle cijene nekretnina u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2017. u 11:36
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Osim porasta cijena, na zagrebačkom se tržištu može osjetiti i porast potražnje.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su u Zagrebu tijekom svibnja na mjesečnoj, ali i na godišnjoj razini porasle cijene stanova i kuća. Osim cijena, porastao je i interes potencijalnih kupaca za nekretninama koje se prodaju na tom području.  

Kada je riječ o kućama, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su njihove cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto, te za 3,9 posto na godišnjoj razini. Cijena „kvadrata“ kuće, s uključenom cijenom okućnice tijekom svibnja je iznosila 1229 eura.

Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine „Euro-interijeri“ iz Zagreba za Crozilla.com kaže kako je na zagrebačkom tržištu nekretnina trenutno izuzetno dobro stanje, te dodaje: „Uz standardno dobru potražnju za stanovima, na apsolutno svim dijelovima grada povećala se potražnja za obiteljskim kućama, parcelama i poslovnim prostorima. Također je primjetan pozitivan trend kod stanova u novogradnji koji se, kao u ´stara dobra vremena´, kapare dok su još u izgradnji. Kupci stanova u novogradnji su osvijestili da je nastupilo neko novo vrijeme na tržištu nekretnina i ne čekaju završetak gradnje već reagiraju odmah, te si time osiguravaju najbolju nekretninu, a ne ´ono´ što ostane na kraju.“

Cijene zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com bilježe porast vrijednosti na mjesečnoj, ali i na godišnjoj razini. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu tijekom svibnja je iznosila 1671 euro po metru kvadratnom, što je 0,1 posto više no mjesec ranije, te oko 4 posto više no lani u istom mjesecu.

Najviše cijene zagrebačkih stanova tijekom svibnja su zabilježene u središtu grada gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1968 eura, a taj je iznos 5 posto veći no lani u istom mjesecu. Na godišnjoj su razini cijene najviše porasle u Novom Zagrebu gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1364 eura, što je 6,7 posto više no lani. Na zapadnom dijelu grada cijene stanova su na godišnjoj razini porasle za 1,6 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1498 eura. Najmanji godišnji rast je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom svibnja zabilježen na istočnom dijelu grada gdje su cijene porasle za 0,7 posto, a za „kvadrat“ stana u prosjeku se tražilo 1559 eura.

Diana Perger kaže kako su cijene u odnosu na prošlu godinu iz mjeseca u mjesec neznatno rasle, a u nekim periodima godine bile konstantne i stabilne, no kada se usporede cijene sada i u istom razdoblju prošle godine rast više nije tako neznatan, te dodaje:  „Porast cijena se kod korištenih stanova kreće u rasponu od 30-50 eura po metru kvadratnom, ali je zato cijena novogradnje značajno narasla i to od 100 do 150 eura po kvadratnom metru.“ Razlika u cijeni između novogradnje i korištenog stana na prvu se čini velika, no Perger napominje da je u cijenu „kvadrata“ novogradnje uključen i PDV, te da kupac ne plaća dodatni porez na promet nekretnina, za razliku od korištenih stanova gdje je porez 4 posto.

Stanovi u centru najtraženiji

Osim porasta cijena, na zagrebačkom se tržištu može osjetiti i porast potražnje, a Diana Perger za oglasnik Crozilla.com rekla je kako je potražnja za nekretninama na zagrebačkom području dobra i „šarolika“.

Putem oglasnika Crozilla.com tijekom svibnja se najviše pretraživala ponuda stanova koji se prodaju na području centra, Trešnjevke, Maksimira, Jaruna, Dubrave i Španskog.

„Traže se stanovi svih površina i sobnosti i u tom smjeru ih ne bih klasificirala. Mogu izdvojiti veću potražnju po lokaciji gdje se standardno više traže zapadni dijelovi grada u odnosu na istok, kvalitetan i funkcionalan raspored u odnosu na prostranost (velike terase, balkoni i vrtovi) i neznatnu prednost dajem novogradnji u odnosu na korištene stanove.“- rekla je Perger za Crozilla.com.  

Komentirajte prvi

New Report

Close