Provjera 700 arapskih kupnji nekretnina

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2016. u 22:00
U BiH postoji značajan otpor ideji da se Kuvajćanima omogući kupovina stanova i kuća bez reciprociteta

Akcija Službe za poslove sa strancima BiH počela je ranije, ali javnost nije obaviještena zbog složenosti istrage kupoprodaje nekretnina na području cijele države.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine nastavila je akciju kodnog naziva Nekretnine kojoj je cilj provjera kupnje nekretnina na području cijele države, potvrdio je Feni direktor te službe Slobodan Ujić.  

Akcija je počela ranije, ali javnost o tome nije obaviještena zbog složenosti, a predstavnici Službe će s informacijama izaći sredinom sljedećeg tjedna, piše Večernji list BiH.  Zasad je poznato da se provjerava više od 700 pravnih sosoba i nekoliko turističkih naselja. Zemljišta koja kupuju Arapi i izgradnja naselja na nekoliko lokacija u BiH već mjesecima su jedna od glavnih tema u BiH javnosti. Iako se već duže vrijeme pretpostavlja da je često riječ o kršenju zakona, reakcije istražnih agencija i tijela nije bilo sve do prije nekoliko tjedana kada je privedena skupina osoba koje je predvodio Alija Delimustafić, a koji su, prema navodima istražnih tijela, kupovali napuštene stanove na području Sarajeva i prodavali ih arapskim državljanima.

Navodno su pomoć imali i unutar pravosudnih tijela, tako da je privedeno i nekoliko odvjetnika i službenika institucija. Dok traje istraga sve su glasniji prijedlozi da se državljanima Kuvajta dozvoli da se upišu kao vlasnici nekretnina u BiH. Dok mediji navode da je Ministarstvo inozemnih poslova BiH takav prijedlog uputilo vladi Federacije, iz državnih institucija to negiraju. Federalno ministarstvo pravde poručuje da Kuvajćani u BiH ne bi trebali biti povlašteni u odnosu na građane BiH u Kuvajtu. "Ne bi bilo ni dobro da se napravi presedan, jer bi to bila i diskriminacija. Postoji lista zemalja s kojima imamo i onih s kojima nemamo reciprocitet. Nemamo reciprocitet s arapskim zemljama," navode iz Ministarstvo pravde Federacije BiH. Ministar inozemnih poslova BiH Igor Crnadak kaže da njegovo ministarstvo ne stoji iza tog prijedloga, dodajući da su "zakoni dobro definirali to pitanje." 

Komentirajte prvi

New Report

Close