Prodaja i najam državnih stanova u planu za jesen

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2013. u 17:21
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatska država, po podacima DUUDI-ja, trenutno raspolaže sa 4.773 stana, od čega je 598 praznih, a 4.175 se koristi. Javnom pozivu će prethoditi procjena stanova te donošenje kriterija i određivanje prodajne i cijene najma tih stanova.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u listopadu ove godine planira raspisati javni poziv za prodaju i najam stanova u državnom vlasništvu, čemu će prethoditi procjena stanova te donošenje kriterija i određivanje prodajne i cijene najma tih stanova, najavio je taj ured na svojim internet stranicama.

Kako se doznaje, u toj bi prvoj fazi natječaj bio raspisan za oko 200-300 stanova za koje je sva dokumentacija uredna, u kojima nitko ne živi i nisu toliko derutni da njihovu uređenje zahtjeva velika ulaganja.

Hrvatska država, po podacima DUUDI-ja, trenutno raspolaže sa 4.773 stana, od čega je 598 praznih, a 4.175 se koristi.

Većina stanova kojima država raspolaže, ili njih 4.130 je u njenom vlasništvu, u suvlasništvu je 640 stanova, no baza se, kažu u uredu, neprestano nadopunjava.

Prodaja i najam stanova išli bi u etapama, jer, kako kažu u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, ima stanova za koje još treba riješiti uknjižbu, oko 800 stanova je bespravno useljeno pa treba vidjeti i što s njima, niz je stanova izrazito derutan i traži velika ulaganja, itd.

Kako su izvijestili iz ureda putem svoje internet stranice, većina stanova koja će ići u prodaju i najam prvo mora biti procijenjena od strane sudskih vještaka za koje se mora raspisati javni natječaj.

Nakon što oni procijene svaki stan, moći će se donijeti kriteriji i odrediti cijene najma koja će ovisiti o više faktora. Kada se donesu kriteriji, raspisat će se javni poziv svim zainteresiranima da prijave interes za stanove, navodi se u obavijesti.

Korisnici stanova će se, kako se najavljuje, određivati sukladno nizu kriterija i u suradnji s drugim državnim tijelima, primjerice Ministarstvom branitelja i Ministarstvom socijalne politike i mladih.

Planirani rok za raspisivanje javnog poziva za prodaju i najam državnih stanova je listopad, a do tada će se angažirati sudski vještaci, izvršiti očevid, donijeti kriteriji i odrediti cijene najma/prodaje, navodi se u obavijesti.

Svim zainteresiranim iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom savjetuju da prate njihove internet stranice i nacionalne medije u kojima će najaviti raspisivanje tog poziva, ili da se jave službenici za informiranje za dodatne informacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close