Procvalo tržište nekretnina u Banjoj Luci

Autor: Poslovni dnevnik , 09. svibanj 2017. u 22:00
Kupci stanove rezerviraju i prije kraja izgradnje/Ivica Galović/PIXSELL

Utješno je za prosječne građane što cijene stambenih kvadrata padaju s udaljenošću od središta grada.

Cijene četvornog metra nikad veće, a prodaja nikad bolja, računica je to kojom su zadovoljni i građevinari, ali i trgovci novoizgrađenim stanovima u Banjoj Luci. Za tržište nekretnina u Banjoj Luci, 2016. i prvo tromjesečje ove godine bili su vrlo povoljni, izvještava RTRS. Iako su cijene četvornog metra između 1800 i gotovo 3000 maraka (od 7200 do 12 tisuća kuna), ekonomska logika, kažu, nalaže samo jedno pravilo. 

Nesigurna štednja
"Sve dok potražnja za stanovima raste, cijene će rasti, tako je u ovom slučaju u Banjoj Luci. Nije takav slučaj u ostalim gradovima, Banja Luka zbog svoje atraktivnosti kao administativni, kulturni i svaki drugi centar Republike Srpske privlači kupce", kaže Dragan Milanović iz agencije Remax nekretnine. Da je potražnja velika, potvrđuju i građevinari. Iako smatraju da cijene nisu znatno porasle, eventualni kupci stan rezerviraju i prije završetka izgradnje. "Nesigurnost je velika kod građana kada je u pitanju štednja u bankama. Tako građani, osim onih koji imaju potrebu za osiguranjem krova nad glavom, žele i zaštititi vrijednost i novac koji imaju pa se odlučuju za kupovinu stanova", navodi Borko Đurić, direktor građevinske kompanije Krajina. 

 

12 tisuća

kuna dosežu cijene stambenog kvadrata u Banjoj Luci

Još veća prodaja?
Ekonomisti su sigurni da veća potražnja za stanovima nije znak veće kupovne moći građana.  Novoizgrađene stanove, kažu, danas kupuju samo oni koji zarađuju u inozemstvu ili oni koji su zbog smanjenja kamata na štednju u bankama odlučili svoj kapital preusmjeriti u drugo područje. "Ne vidim povećanu poslovnu aktivnost, veće zapošljavanje, veće plaće pa da si običan čovjek može priuštiti više kupovine stanova. Očekujem da će u drugom tromjesečju biti ostvarena veća prodaja, a već kasnije stagnacija ili pad prodaje", navodi ekonomist Predrag Duduković. Koliko su cijene za običnog građanina visoke, ne treba posebno napominjati, objašnjava RTRS, dodajući da je jedino utješno to što cijene padaju s udaljenošću od središta grada. 

Tržište nekretnina u BiH

Cijene se drže u velikim gradovima
Tržište nekretnina u BiH je u sličnom stanju kao i u susjednim državama, veliki gradovi se drže s cijenama po četvornom metru. U manjim mjestima cijene miruju ili padaju. Osim Sarajeva koji ima stabilnu potražnju i gdje se gradi određeni broj objekata, slično je i u Banjoj Luci.

Komentirajte prvi

New Report

Close