Pregrijavanje češkog tržišta nekretnina

Autor: Poslovni dnevnik , 12. listopad 2016. u 22:00
'Kvadrat' za 2441 euro/FOTOLIA

Središnja banka smatra da su cijene stanova precijenjene pet do 10 posto.

Rekordno niske kamatne stope i jačanje trenda on-line iznajmljivanja stanova turistima potiču veliku potražnju za stanovima u Češkoj, no češka središnja banka sve je zabrinutija oko mogućeg pregrijavanja tržišta stambenog kreditiranja.

Prosječna cijena četvornog metra novoizgrađenih stanova u Pragu u drugom tromjesečju skočila je na godišnjoj razini za 19 posto, na otprilike 66.000 čeških kruna ili 2441 euro. Središnja banka procjenjuje da su cijene nekretnina u češkom glavnom gradu precijenjene za otprilike pet do 10 posto. Vrijednost stambenih kredita porasla je u lani za 29 posto, na rekordnih 184 milijardi kruna ili 7,6 milijardi dolara, podaci su češkog ministarstva razvoja, a ove se godine očekuje još veći rast.

Središnja banka, pak, traži veću zakonsku moć kako bi ograničila stambeno kreditiranje, ako se ukaže potreba. U međuvremenu, u već nekoliko navrata dala je bankama preporuke da ograniče izdavanje hipotekarnih zajmova. Ranije ove godine zatražila je od banaka da više ne nude zajmove koji pokrivaju vrijednost stana u 100-postotnom iznosu, a od 1. listopada zatražila je da postotak financiranja ne premašuje 95 posto vrijednosti stana. Od travnja iduće godine vrijednost hipotekarnog zajma neće smjeti premašivati 90 posto vrijednosti nekretnine. Iz Češke udruge banaka ističu da samo više kamatne stope mogu zaustaviti rast tržišta nekretnina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close