Povoljni krediti potiču procvat tržišta nekretnina

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2017. u 13:56
U Beogradu prosječna cijena stana iznosi oko 1250 eura/Goran Kovačič/PIXSELL

Najviše se prodaju stanovi od 40.000 do 50.000 eura.

Ponovno je oživjelo tržište nekretnina u Srbiji, na odluku da se kupuju stanovi utjecali su povoljni bankarski krediti, rekordno niske cijene stanova i kuća, kao i sve veći broj zgrada koje se grade, pišu Večernje novosti.

Nakon pet godina pada, ova godina, prema rezultatima prvih šest mjeseci, bit će prijelomna za građevinare i trgovce nekretninama, navodi list. Nastavili se prodaja kao od siječnja do svibnja, ove godine na razini Srbije bit će prodano oko 140.000 nekretnina, što je za oko 25.000 više nego lani. Za razliku od 2010. godine, kada je u usponu bila mala stanogradnja zbog oslobađanja od PDV-a, sada su kupci više zainteresirani za stanove koji su već korišteni, jer su znatno povoljniji.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, građani se u samo sedam posto slučajeva odlučuju na kupovinu stanova od investitora. Jer u Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti od 55 do 60 posto više novca za kupovinu stana u novogradnji u odnosu na prosječnu cijenu tzv. starog stana. Na Vračaru je ta razlika 30 posto viša, a u Starom gradu i Savskom vijencu oko deset do 15 posto. "Kupovna moć građana i dalje je mala, pa se u najvećem broju prodaju stanovi vrijedni 40.000 do 50.000 eura. Uglavnom se kupci za novac snalaze tako što uzimaju kredite. Kamate su tu oko tri posto", kaže Miloš Simić iz agencije Evroinvest. Na pozitivan trend u prometu nekretnina utjecala je izgradnja nekoliko luksuznijih stambenih kompleksa.

Uz Beograd na vodi, čija gradnja prema riječima gradonačelnika Siniše Malog teče po planu, na tržištu vlada veliko zanimanje za kvadrate u Central Gardenu, Voždovim kapijama, Bloku A, Skyline u ulici Kneza Miloša i za Dunavske terase. I dalje vrijede porezne olakšice za PDV ako se kupuje prvi stan u novogradnji, ili se kupac oslobađa poreza na prijenos prava ako je riječ o stanu koji je korišten.

Prema Simićevim riječima, tržište je ove godine postalo aktivnije i očekuje se veliki promet od svibnja do jeseni. Manje stanove kupuju roditelji djeci koja studiraju, a preko ljeta glavni kupci nekretnina su zaposleni u inozemstvu, koji dolaze u Srbiju. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u beogradskim općinama Zvezdara i Voždovac četvorni metar stana 2016. stajao je 1150 eura, dok je 2014. cijena bila 1200 eura. Ove godine prosječna cijena kvadrata je 1250 eura. U Novom Beogradu 2016. godine kvadrat je stajao 1150 eura, a 2014. trebalo je izdvojiti 1200 eura po četvornom metru. Ove godine cijena bi mogla biti oko 1250 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close