Pink vertikalna farma za brži rast biljaka

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2013. u 11:27
Fotografija preuzeta s portala www.croenergo.eu

Zatvorene vertikalne farme trebaju puno svjetlosti za rast usjeva, a sva ta potrošena svjetlost znači i velike račune za energiju te ogroman utjecaj na okoliš.

Autor/Izvor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / NPR / Caliber Biotherapeutics

Zatvorene vertikalne farme trebaju puno svjetlosti za rast usjeva, a sva ta potrošena svjetlost znači i velike račune za energiju te ogroman utjecaj na okoliš.

No, znanstvenici iz Teksasa došli su do novog rješenja koje koristi ograničeni spektar svjetlosti te na taj način štedi energiju, ali istovremeno osigurava i znatno bolji prinos usjeva.

Pinkhouse je nova vrsta zatvorenih vertikalnih farmi u kojima se uz pomoć ružičastog svjetla uzgajaju usjevi. Umjesto korištenja bijelog svjetla, Pinkhouse koristi mješavinu crvene i plave svjetlosti koja zahvaljujući korištenju niskoenergetskih LED dioda koje emitiraju samo pravu nijansu ružičaste znatno smanjuje potrošnju energije. 

Najnovija istraživanja pokazuju kako je upravo određena nijansa ružičaste svjetlosti odgovarajući izvor svjetla koji pomaže rastu biljaka. Tvrtka Caliber Biotherapeutics bavi se uzgojem ljekovitog bilja te u svojoj zatvorenoj vertikalnoj farmi u Teksasu koristi upravo ovu metodu za rast biljaka. Barry Holtz iz Caliber Biotherapeuticsa izjavio je kako su razvojem prave nijanse ružičaste ostvarili gotovo 20% brži rast biljaka te uštedjeli ogromne količine električne energije. [H] Izvorni članak pročitajte ovdje.
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

nije to nama potrebno, ionako imamo previše neobrađenih parcela
za prirodni uzgoj iliti horizontalni…gledao sam jednom prilikom dokumentarac o našim iseljenicim u Australiju, tamo ima čovjek uzgoj salate koja pliva u nekim spužvicama na vodi, a u vodu dodaje sva hraniva za rast, daklem bez zemlje, nije da salata ne izgleda dobro već fantastično, ali????
naravno uspio je i svaka mu čast na tome…
čitam po gradu se iznajmljuju parcele za ljude u stanovima, i kak je krenuloneće se na tome stati, glad je sve veća, a ljudi u očaju svašta rade, krenuće i prema parkovima, a bolje im bi bilo da se upute u bilo koje selo u blizini Zg-a i gotovo za nikakve novce, a u većini slučajeva čak i badave uzmu parcelu i imaće povrća i za sebe i za zgradu…
danas gledam krompir 10kn, htjedoh kupit malo starog na sajmu…NEMA….
moj na vrtu još nije za vađenje (bem ti kontinent), ali bojim se da ću ga morat zaštit s AC…
banane kupiš po 6, a jabuke po 10…HEJ…!!!
trenutno razmišljam da povećam parcelu s krompirom, jel u protivnom i ja ću posegnut za već narezanim pomfrtom iz dubokog i čipsom od uvoznog krompira…
bojim se da u budućnosti nećemo smjeti ni uzgajati povrće tradicionalno ako netko od velikih uveze te “vertikalne farme”, i naravno sve to uredi nekim famoznim zakonom…
stoga “laka Vam zemlja”, a i meni naravno…………….

Bolesno.

New Report

Close