Oporavlja se tržište nekretnina, evo gdje su najjeftiniji stanovi i kuće

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2017. u 09:47
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Kvadrat stana u Zagrebu u stambenoj zgradi ima 16 posto višu cijenu u odnosu na kvadrat stana u kući.

Tržište nekretnina u Hrvatskoj doživljava oporavak pa je Njuškalo proveo novo istraživanje na uzorku od 165 tisuća aktivnih oglasa u rujnu 2017. godine koje donosi prosječne cijene nekretnina. U nastavku su dane prosječne cijene u eurima po kvadratu za stanove i kuće u 15 hrvatskih gradova. U Hrvatskoj su cijene kvadrata stana u prosjeku 30 posto više u odnosu na kuće, no postoje gradovi sa natprosječno velikim udjelom luksuznih kuća te su tamo cijene kvadrata kuća više od stanova. Primjerice u Dubrovniku, kvadrat kuće je prosječno 34 posto skuplji od stana, a u Splitu je ta razlika 10 posto.

U Zagrebu kvadrat stana prosječno postiže 37 posto višu cijenu od kvadrata kuće, odnosno 1.693 eura za stanove u usporedbi sa 1.234 eura za kuće. Cijene se razlikuju od četvrti do četvrti pa stoga donosimo pregled prosječnih cijena prema gradskim četvrtima za Zagreb. Jedino u gradskoj četvrti Gornji Grad – Medveščak prosječna cijena kvadrata kuće viša od cijene kvadrata stana. Najpovoljnije nekretnine u Zagrebu nalaze se u gradskoj četvrti Sesvete gdje je prosječna cijena kvadrata stana 1.146 eura, dok kvadrat kuće s dvorištem vrijedi 785 eura.

Na Njuškalu se oglašavaju stanovi za prodaju u sklopu stambene zgrade i oni unutar kuće te same cijene ovise i o tome faktoru. Tako primjerice kvadrat stana u Zagrebu u stambenoj zgradi ima 16 posto višu cijenu u odnosu na kvadrat stana u kući. Na razini samih gradskih četvrti primjećujemo veće razlike pa je tako na Maksimiru prosječna cijena kvadrata stana u zgradi 1.829 eura, dok je prosječna cijena kvadrata stana u kući oko 300 eura niža.

Pogledamo li prosječne cijene nekretnina u Rijeci, vidimo da one također variraju u ovisnosti o kvartu. U nastavku je pregled prosječnih cijena kvadrata stanova i kuća prema nekim kvartovima grada Rijeke. Prosječna cijena kvadrata stana i kuće u centru Rijeke su slične i iznose 1.379, odnosno 1.377 eura. Nešto više razlike su u kvartu Zamet, gdje prosječan kvadrat stana iznosi 1.450 eura, a onaj kuće 1.060 eura. U kvartu Belveder prosječna cijena kvadrata stana je jeftinija od kvadrata kuće i iznosi 1.326 eura. Za kuću ćete prosječno morati izdvojiti 1.621 euro po kvadratu.

U Splitu je primjetna veća varijacija cijena po kvadratu u pojedinim četvrtima budući da je ovdje prisutan veći udio luksuznih kuća. U kvartu Meje vlasnici stanova prosječno traže za kvadrat stana 2.845 eura, dok je prosječna cijena kvadrata kuće tamo 4.382 eura. U Gradu i na Bačvicama su stanovi skuplji. Na Bačvicama prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2.840 eura, dok je kvadrat kuće tamo 169 eura povoljniji. Prosječna cijena kvadrata stana u Gradu iznosi 2.739 eura dok je u kvartu Pujanke ona daleko niža, 1.675 eura.

Energetski razredi

Potencijalnim kupcima jako je bitna informacija o kvaliteti gradnje sa aspekta potrošnje energije. Tome služi dokument pod nazivom energetski certifikat. On prikazuje energetska svojstva nekretnine i izdan je od ovlaštene osobe. U nastavku donosimo pregled nekretnina na prodaju u Hrvatskoj prema energetskim razredima.

Prema trenutnom stanju aktivnih oglasa na Njuškalu, 21 posto stanova oglašenih za prodaju spadaju u energetske razrede A i A+. Najveći postotak stanova spada u energetski razred B i njih je čak 35,5 posto dok gotovo 30 posto spada u energetski razred C.

Kod oglašenih kuća je situacija nešto drugačija. Najveći postotak kuća na Njuškalu spada u C razred i njih je gotovo 30 posto. Nešto manje od 9 posto kuća je u A i A+ razredima dok je dosta viši postotak kuća sa najnižim razredima. Gotovo 14 posto kuća spada u F i G razrede dok kod stanova taj postotak jedva da prelazi 1 posto. Ukoliko vam je potrebna usluga energetskog certificiranja, možete se obratiti Njuškalu na broj 091/ 6300-844 gdje će Vam ovlašteno osoblje odgovoriti na sva pitanja u vezi troškova certificiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close