Odgođena odluka o prodaji Spaladium arene za 443,5 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2016. u 14:35
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Odluka o prodaji donijet će se nakon završetka Arbitražnog postupka koji se u vezi sa Spaladium arenom vodi u Županijskoj gospodarskoj komori u Splitu.

Skupština vjerovnika u stečajnom postupku nad Sportskim gradom, tvrtkom koja upravlja Spladium arenom, u petak je odgodila donošenje odluke o načinu i uvjetima prodaje imovine stečajnog dužnika, za koju stečajni upravitelj Perica Mitrović kaže da je procijenjena na 443,5 milijuna kuna.

Odluka o prodaji donijet će se nakon završetka Arbitražnog postupka koji se u vezi sa Spaladium arenom vodi u Županijskoj gospodarskoj komori u Splitu.

Za danas planirano donošenje odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina i pokretnina Spaladium arene odgođeno je na zahtjev razlučnih vjerovnika, Erste Group banke i UniCredit banke te je njihovo glasovanje protiv prodaje Spaladium arene bilo presudno.

S takvim stajalištem opunomoćenika banaka suglasila se opunomoćenica Grada Splita Slavica Radić dok su ostali vjerovnici bili suzdržani.

Obrazlažući zahtjev za odgodom donošenja odluke o prodaji Spaladium arene, opunomoćenik Erste Group banke Damir Krivić istaknuo je kako je u Županijskoj gospodarskoj komori u tijeku "arbitražni postupak među potpisnicima konzorcijskog ugovora u vezi izgradnje i upravljanja sportskom dvoranom Spaladium arena.

Prema shvaćanju banaka, u slučaju raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu, sve obveze koje se tiču kreditiranja sportske dvorane prelaze na Grad Split, rekao je Krivić. Po njegovim riječima istim ugovorom i sva prava koja se tiču građenja, uključujući i pravo građenja na izgrađenoj sportskoj dvorani, prešla bi na Grad.

Krivić dodaje da, u slučaju da u stečajnom postupku prije pravorijeka arbitraže dođe do prodaje imovine stečajnog dužnika, kupac stječe stvarna prava na toj nekretnini, a Grad Split ostaje bez definiranih prava, jer su na temelju odluke o stečajnom postupku prenesena na kupca.

Dakle, dolazi na jednoj strani do preuzimanja obveza od strane Grada Splita, a zbog prodaje imovine stečajnog dužnika do gubitka prava koja se tiču prava građenja izgrađene sportske dvorane, zakljujučuje Krivić i kaže da su Erste Group banka i UniCredit banak stoga predložili odgodu donošenja odluke o prodaji.

Stečajni upravitelj Perica Mitrović je nakon odgode donošenja odluke o prodaji Spaladium arene, novinarima rekao kako po njegovom mišljenju ne bi bilo zapreka da je danas donesena odluka o prodaji.

"U tom slučaju vidjeli bismo ima li kupaca za Spaladium arenu po cijeni koju sam danas predložio, a to je oko 443,5 milijuna za nekretnine i pokretnine. U slučaju prodaje svi (vjerovnici) bi se namirili i ne bi ni trebala arbitraža," kazao je Mitrović. 

Pri tomu je dodao kako je možda i bolje da se sačeka arbitraža, jer je mala vjerojatnost da bi bilo kupca za pravo gradnje na parceli oko 30.000 metara četvornih gdje je već na oko 15.000 metara izgrađena  dvorana kao i stoga što je od 30 godina prava građenja na toj parceli do sada prošlo već osam godina.

"Najjednostavniji način rješavanja problema u vezi Spaladium arene je da se Grad Split, država i banke dogovore, jer ovdje je država vlasnik zemljišta a Grad ima  problem jamstva prema bankama," rekao je Mitrović.

Arbitražni postupak u vezi Spaladium arene počeo je u prosincu 2015. godine, a u njemu Erste Group banka i UniCredit banka kao dva glavna kreditora izgradnje Spaladium arene, prema prijašnjim izjavama splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, od Grada Splita potražuju oko 53 milijuna eura.

Spladium arena je po načelu javno-privatnog partnerstva građena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine. Javni su partneri Grad Split i hrvatska Vlada, a privatni konzorcij tvrtki Konstruktor, IGH i Dalekovod. Taj je konzorcij osnovao tvrtku Sportski grad ovlastivši je za upravljanje Spaladium arenom.

Komentirajte prvi

New Report

Close