Od 26. lipnja tri modela za procjenu vrijednosti nekretnina

Autor: Suzana Varošanec , 09. srpanj 2014. u 12:23
Nova pravila uvest će reda na nekretninsko tržište/I. Čagalj/PIXSELL

Po prvi put u povijesti u Hrvatskoj je i službeno utvrđena metodologija procjene vrijednosti nekretnina.

U Narodnim novinama br. 74 donesena je Uredba o procjeni vrijednosti nekretnina s danom stupanja na snagu 26. lipnja. Istog je dana na snagu stupio i provedbeni Pravilnik čime se u Hrvatskoj kreće s regulacijom, i to od nule.

Novi propisi kako se procjenjuju nekretnine prvi su ispod čekića uopće u domaćem pravnom sustavu. Za aktere nekretninskog biznisa riječ je o pozitivnom iskoraku. Ide se ka cilju sređivanja, poručio je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.Da je Hrvatska jedna od zadnjih članica EU koja je odlučila normirati područje procjene, potvrdio je zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir. Njegova su očekivanja velika, naime, sad bi trebale biti dokinute značajne oscilacije u procjeni što će povećati pravnu sigurnost.

Uvođenje reda važno je za razne subjekte, građane, tvrtke i državu, kako za kupce tako i prodavatelje, pa su nova pravila bila i tema prvog okrugog stola u organizaciji tvrtke Filipović poslovno savjetovanje. Jagmu za informacijama potvrđuju i prijave preko 170 sudionika i gostiju iz 40 gradova Hrvatske i Slovenije. Sama Uredba, naime, definira inače složeno područje procjene vrijednosti nekretnina, neovisno o vlasništvu nad istima, te posebice tko procjenu može obavljati, na temelju kojih podataka i primjenom kojih metoda. Procjenu provode ovlašteni sudski vještaci za procjenu nekretnina, te su predviđene tri osnovne metode. Poredbena metoda temelji se na usporedbi s najmanje tri kupoprodajne cijene poredbenih nekretnina.

 

Ljubenko

Dražbe su jedini neosporni način utvrđivanja tržišne vrijednosti

Prihodovna se koristi prvenstveno za utvrđivanje tržišne vrijednosti izgrađenih građevnih čestica na kojima se nalaze nekretnine koja je svrha stvaranje prihoda (najam), a troškovna za utvrđivanje tržišne vrijednosti izgrađenih građevih čestica na kojima se nalaze zgrade javne namjene i objekti kojima svrha nije stvaranje prihoda. Koristi se i kod samostojećih obiteljskih kuća koje prema svojim obilježjima nisu usporedive. Uredba i budući zakon neće u cijelosti riješiti problem, a ako nas zanima stvarna vrijednost nečega u jednom času jedini su način dražbe i natječaji, smatra odvjetnik Mićo Ljubenko.

Nekretnine koje prođu postupak procjene, a kasnije dođu u prisilnu prodaju, ako se pokaže velika razlika u vrijednosti bit će očiti dokaz da propisi ne mogu riješiti problem razlike u procjenama i stvarne tržišne vrijednosti. Nekretnine u gospodarstvu često nisu u komercijalnom prometu, pa cijena isključivo ovisi o faktorima koji su individualno vezani za konkretnu nekretninu u određenom trenutku. Primjerice, jedna je punionica vrijedila do neba sve dok dvije pivovare nisu s njom raskinule ugovore, a nakon čega se uopće nije mogla prodati na dražbi.  

Komentirajte prvi

New Report

Close