O čemu voditi računa ako kupujete nekretninu

Autor: Sponzorirani članak , 24. travanj 2013. u 15:08
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Iz iskustva Zagreb nekretnina d.o.o., ZANE, nekretnine se uglavnom kupuju ili iz potrebe, ili iz želje ili kao investicija, pri čemu je u svakom od ta tri slučaju potrebno voditi računa o nekim zajedničkim elementima.

Izvor teksta: ZANE

Iz iskustva Zagreb nekretnina d.o.o., ZANE, nekretnine se uglavnom kupuju ili iz potrebe, ili iz želje ili kao investicija, pri čemu je u svakom od ta tri slučaju potrebno voditi računa o nekim zajedničkim elementima, kao što su kvaliteta i cijena nekretnine koju se kupuje, ali i o nekim različitim, koji ovise o razlogu zbog kojeg se nekrentina kupuje.

Potreba je nešto čime ne upravljamo sami, pa smo tu često skloni kupiti nešto na brzinu, samo da zadovoljimo potrebu. Tu treba biti oprezan, jer to je često najbolji način da se stvori još veća potreba. Bez obzira na hitnost koja možda požuruje kupnju, odvojite vrijeme da provjerite osnovne elemente bitne kod kupnje, kao što su imovinsko-pravni status nekretnine, energetski certifikat, stvarno stanje nekretnine i mogućnosti adaptacije i slično.

Kupnja nekretnine iz želje je najčešće čista emotivna odluka – svidi nam se neka nekretnina ili neki kraj i odlučujemo se za kupnju – i tu je moguće pogriješiti, pa zato treba dobro provjeriti da li je prvi dojam zaista i opravdan.

Kupnja nekretnine kao investicija trenutno ima smisla samo za osobe koje imaju višak gotovine, i koje ne žele ulagati u puno rizičnije tržište kapitala – kod takve kupnje treba najviše voditi računa o odlikama nekretnine te izgledima da istoj u budućnosti poraste vrijednost (prije svega o lokaciji – budući da je to najbitniji element vrijednosti nekretnine). Provjerite što se gradi u okolici, da li je naselje dovršeno ili se tek razvija – ako se razvija, vrlo je izgledno da će za nekoliko godina vrijednost nekretnina na toj lokaciji bitno porasti (razvoj infrastrukture i sl.). Provjerite i kakvi su planovi grada u izgradnji i proširenju cesta, uvođenju javnog prijevoza, izgradnji škola i vrtića – sve to će u budućnosti povećati vrijednost.

A ako prodajete?

Najbolje je da koristite agenciju, jer ćete tako dobiti najkvalitetniju uslugu i ostvariti maksimalnu vrijednost.

No, ako se ipak upuštate sami u prodaju, svakako provjerite cijene nekretnina u ponudi na tržištu u okolici, objektivno ocijenite prednosti i mane vaše nekretnine i odredite traženu cijenu malo iznad onog što zaista želite postići (budite realni!!!). Na taj način imat ćete prostora za pregovore s kupcima. Ako inicijalnu cijenu postavite previsoko, nitko vam se neće javiti! Nekretninu oglasite u oglasnicima i na internetu i pripremite se na puno posla!

Možda je bolje iznajmiti?

Vodite računa o tome kome nekretninu iznajmljujete, sve češće najmodavci traže preporuke prethodnih najmodavaca. Preporuka je svakako sklopiti i kvalitetan ugovor o najmu, u kojem će biti jasno definirane obveze i prava jedne i druge strane.

U ugovoru je dobro opisati i trenutno stanje nekretnine koja se iznajmljuje (uz fotodokumentaciju), kako po prestanku najma i jedna i druga strana ne bi imale mogućnosti prigovora na stanje po prestanku najma (eventualna oštećenja i sl.).

New Report

Close