Novim oporezivanjem zemljišta država dobiva, a lokalci gube

Autor: Jadranka Dozan , 30. lipanj 2014. u 22:01
U šest godina tržište nekretnina je doživjelo golemi pad/Tino Jurić/PIXSELL

U 2015. državni će proračun novim načinom oporezivanja zemljišta profitirati 115 mil. kuna, lokalni kraći za 70 mil..

I prije nego što se krenulo s pripremom proračuna za 2015. Vlada je trasirala  zakonsku podlogu koja će državnom proračunu donijeti nekih 170 milijuna kuna povećanja prihoda od PDV-a.

Toliko bi, naime, prihod od PDV-a trebao podebljati novi režim oporezivanja građevinskog zemljišta u prometu nekretnina u sustavu PDV-a, čije je usklađivanje sa smjernicama EU s početkom 2015. već izazvalo val kalkulacija što će to značiti za kupce i prodavatelje nekretnina. Neto efekt tih promjena za državni proračun na kraju bi ipak trebao biti manji jer s početkom 2015. državna blagajna istodobno ostaje bez 50-ak milijuna kuna poreza na promet nekretnina (PPN).

Za razliku od središnjeg proračuna koji će kompenzirati gubitak pripadajućih mu 40 posto PPN-a, za lokalne proračune novi propisi znače čisti gubitak. Gubitkom 60% PPN-a jedinice lokalne samouprave na čijem je poručuju ostvaren promet nekretnina ostat će bez 70 milijuna kuna. Taj gubitak, naravno, neće se rasporediti ravnomjrno, ističe se u procjenama učinaka izmjena Zakona o PPN-u, čiji je konačni prijedlog Ministarstvo financije dalo na javnu raspravu. Hrvatska udruga poslodavaca već je, doduše,  izašla s nekim prijedlozima. Primjerice, kako bi se "kompenziralo realno povećanje troškova za građevinske poduzetnike", založili su se za smanjenje stope PDV-a na isporuke nekretnina "na cca. 16 -17 posto".
 

No, zakonopisci kažu kako direktiva EU za to ne predviđa mogućnost primjene snižene stope PDV-a. A osim izbjegavanja dvostrukog oporezivanja nekretnina, Vladini analitičari kažu kako bi predložene izmjene zakona o PPN-u mogle rezultirati i blagim smanjenjem troškova poduzetnika jer stjecanje zemljišta od drugog poduzetnika više neće biti opterećeno PPN-om već  PDV-om, što je za njih neutralna stavka.Slično su argumentirali i neuvažavanje prijedloga HUP-a o oslobađanju od plaćanja poreza na promet zemljišta koje od fizičke osobe stječe građevinski poduzetnik u svrhu poslovne djelatnosti.

"Kod kupnje građevinskog zemljišta od fizičke osobe nije došlo do promjena u oporezivanju, dok se kod kupnje od obveznika PDV-a ta isporuka oporezuje PDV-om kao neutralna stavka za poduzetnika".S obzirom na proračunske učinke, skore zakonske izmjene za mnoge aktere u prometu nekretnina neće biti neutralne. No, u Vladi ističu kao prednosti jedinstveno tumačenje predmeta oporezivanja, kao i to da više ne bi trebale postojati tzv. stare i novosagrađene građevine već nekretnine na koje se plaća PDV i one na koje se umjesto toga plaća PPN. Zbog svega bi, kažu, ubuduće trebalo biti manje žalbi na utvrđenu poreznu osnovicu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

državna otimačina se nastavlja [emo_palacd][emo_palacd][emo_palacd]

New Report

Close