Njih bi porez na nekretnine mogao najviše pogoditi

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2012. u 12:04
PXL

Porez na neiskorištenu imovinu, čije je uvođenje od 2013. najavio ministar financija Slavko Linić, već neko vrijeme zabrinjava građane.

Porez na neiskorištenu imovinu, čije je uvođenje od 2013. najavio ministar financija Slavko Linić, već tjednima zabrinjava građane, koji strahuju da u teškoj gospodarskoj situaciju neće moći plaćati još jedan porezni namet na zapuštenu oranicu ili oronulu vikendicu, piše Slobodna Dalmacija.

Uz njih, vjerojatno, strahuju i bogataši, jer je Vlada najavila porez samo na imovinu koja nije u funkciji, poput drugog i trećeg stana ili napuštenog proizvodnog pogona.

"Bilo bi naivno očekivati da će skupina najimućnijih vlasnika bez borbe prihvatiti porezni oblik koji bi ih mogao prilično koštati", kaže za Slobodnu Josip Tica, stručnjak za makroekonomiku i gospodarski razvoj. Na pitanje tko su oni koji imaju najviše, a imovinu nisu stavili u funkciju, upućeni tvrde da su među vodećima Katolička crkva, banke, ali i država te jedinice lokalne uprave i samouprave, koje drže i najvrjednije nekretnine u Hrvatskoj.

O novonajavljenom opterećenju, međutim, u Hrvatskoj udruzi banaka nisu željeli govoriti jer “u ovom trenutku nema nikakve informacije o uvođenju poreza na nekorištene nekretnine”. No, poznato je da se u njihovu slučaju radi se o stanovima dužnika koji nisu otplaćivali hipotekarne kredite, ali većina otpada na neprodane nove stanove na tržištu čiju su izgradnju banke financirale kreditiranjem građevinara i stanogradnje, navodi Slobodna Dalmacija.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Drugo ni ne znaju nego nabijati poreze, ali – ako stvarno uvedu ovo onda su sve maske pale. Već su počeli na mala vrata s ucjenjivanjem “bespravnih graditelja”, a ovako će otvoreno priznati da za njih privatno vlasništvo ne postoji. Cijeli smisao privatnog vlasništva i jest da pojedinac sa svojim radi što želi. Ako ne želi ništa, nitko ga nema pravo na to tjerati. Ovakve mjere, tjeranje ljudi da stavljaju nešto “u funkciju” i masno kažnjavanje ako to ne učine odražavaju paniku i totalnu nesposobnost glavonja na vlasti.

A i kako bi stavili u funkciju nešto kad se država pobrinula da se ni to ne isplati?

Najviše će biti pogođena srednja i visoka srednja klasa, oni koji aspiriraju bogatstvu ali nisu bogati. Bogati će bez problema platiti bilo koji porez.

New Report

Close