Nastavak rekordnih ulaganja

Autor: Ana Blašković , 06. veljača 2017. u 22:01
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Posebno će živo biti u turizmu s 50-ak novih hotela koji bi trebali vrata otvoriti ove godine, uglavnom s 4 i 5 zvjezdica, ukupno 200.000 metara kvadratnih površine.

Nakon rekordnih investicija u 2016., pred nekretninskim tržištem još je jedna uzbudljiva godina u kojoj se planiraju oko 2,7 milijardi kuna vrijedni projekti.

 

1,3 milijuna

metara kvadratnih dosegnulo je tržište uredskih prostora u Zagrebu

 "Zahvaljujući jačem rastu ekonomije, prilikama za ostvarivanje prinosa i poboljšanim sentimentom ulagača, hrvatsko tržište nekretnina čeka nastavak visokog obujma investicija u 2017.", stoji u najnovijem izvješću konzultantske kuće Colliers International.  Najviše aktivnosti očekuju na tržištu uredskog prostora, šoping centara i turističkih objekata. Na tržište uredskog prostora, koje je u metropoli dosegnulo 1,3 milijuna kvadratnih metara, u ovoj godini stižu dva velika projekta. Uredsko-sportski centar u Radničkoj povećat će ponudu za 19.600 kvadrata, od čega 7700 kvadrata uredskog prostora, stanice za tehnički pregled vozila te niza sportskih terena.

Do ožujka bi vrata trebao otvoriti VMD Kunišćak, kompleks od 30.000 kvadrata sa 64 stana i 10.000 kvadratnih metara poslovnih prostora koje će iznajmljivati Hrvatsko katoličko sveučilište.  S rastućom potražnjom i slabim razvojem novih projekata, stopa slobodnog prostora pala je u Zagrebu na tek 7,5 posto, najnižu razinu od 2011., s prosječnim najmom vrhunskog prostora između 14 i 15 eura po kvadratu mjesečno.  Na tržištu šoping centara 2016. je obilježila je konsolidacija radi (većim dijelom) prodaje loših portfelja banaka. Stopa slobodnog prostora ispod je pet posto, a prosječna najamnina u ključnim centrima oko 21 eura po kvadratu mjesečno.

 

30 tisuća

četvornih metara novog prostora donijet će na tržište VMD Kunišćak

Prostora za rast ima i u budućnosti, smatraju u Colliersu, za nišne i specijalizirane centre te "high street" projekte. U 2017. trebalo bi se otvoriti 6900 kvadrata centra u Imotskom, a do ljeta počinju radovi na Max Stoja centru u Puli od 30.000 kvadrata.  Živo će biti u turizmu s 50-ak hotela koji bi trebali vrata otvoriti ove godine, uglavnom s 4 i 5 zvjezdica, za što je izdano dozvola koje pokrivaju čak 200.000 kvadrata površine. Većina su "brownfield" ulaganja, rekonstrukcije postojećih objekata, ali ima i novih objekata. Među najzvučnijim imenima su Valamar, Importanne, Maistra, Karisma te toranj B Westgatea u Splitu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close