Naša zemlja među rekorderima u rastu cijena stanova

Autor: Ana Blašković , 11. srpanj 2018. u 07:41
Naša zemlja među rekorderima u rastu cijena, Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Unazad godinu dana kvadrati u EU poskupjeli 4,7, a kod nas 8,5 posto.

Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji porasle su 4,7 posto u proteklih godinu dana, a gledaju li se cijene u zemljama eurozone, rast je bio blažih 4,5 posto. Hrvatska je među nekoliko rekordera u Uniji s najbržim tempom; na godišnjoj razini rast cijena stambenih nekretnina dosegnuo je 8,5 posto, najnoviji su podaci Eurostata. Od svih zemalja članica, najbrži rast cijena dogodio se u Latviji (13,7 posto), a u stopu ju prati susjedna Slovenija gdje su stambene nekretnine u zadnjih 365 dana poskupile 13,4 posto.

Cijene u Irskoj skočile su 12,3 posto, a u Portugalu 12,2 posto. U usporedbi sa zadnjim kvartalom prošle godine, početak ove donio je rast cijena od 0,6 posto u zemljama u kojima kola euro, odnosno 0,7 posto promatra li se svih 28 članica Unije. Iako se u većini članica početkom ove godine trebalo izdvojiti više za kvadrat životnog prostora nego lani, to ne vrijedi za Švedsku i Italiju u kojima su cijene pale 0,4 posto, kao ni Finsku gdje je kvadrat blago pojeftinio 0,1 posto.

Što se događalo s cijenama u Grčkoj zasad ostaje nejasno jer podaci za tu mediteransku zemlju nisu dostupni. Prema objašnjenju europskog statističkog ureda, Indeks cijena stambenih nekretnina (House Price Index) mjeri promjene cijena svih rezidencijalnih nekretnina koje kupuju kućanstva; stanove i kuće, a uključuje novogradnju i postojeće objekte neovisno o njihovoj konačnoj namjeni i prethodnim vlasnicima. Podatke za indeks prikupljaju i izračunavaju nacionalni statistički uredi pojedinih država članica.     

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentirajte prvi

New Report

Close