Najam stana najtraženiji u ova dva grada

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2014. u 15:56
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Približavanjem akademske i školske godine, na portalu Crozilla.com već tradicionalno raste interes za najmom stanova, najviše za onima u Zagrebu.

Približavanjem akademske i školske godine, na portalu Crozilla.com već tradicionalno raste interes za najmom stanova, najviše za onima u Zagrebu.

U posljednjih mjesec dana na portalu Crozilla.com najveća je potražnja bila za najmom stanova na području Zagreba, zatim Zadra, Rijeke i Splita. Suzimo li pogled na Zagreb, najtraženiji dijelovi grada su centar, Trešnjevka i Maksimir. Strani posjetitelji portala Crozilla.com najveći su interes pokazali za najmom stanova u Zagrebu, a najveći broj dolazio ih je iz Španjolske, BiH, Njemačke i Poljske.

Cijene najma stanova

Cijene najma razlikuju se i kod naoko jednakih stanova, a nije rijetkost da su najamnine približno jednake i stanovima s velikom razlikom u površini. Visina cijene najma ovisi o raznim kriterijima kao što su lokacija, površina, uređenost i dotrajalost. Govorimo li o lokaciji, prednost imaju stanovi u blizini fakulteta i studentskih domova, a prvenstveno oni u zoni javnog gradskog prijevoza.

Prema podacima portala Crozilla.com studenti najčešće traže jednosobne stanove i garsonijere u kojima bi imali vlastiti mir, te su takvi u ovom razdoblju godine i najtraženiji. U Zagrebu je trenutno iznimno velika potražnja za najmom stanova manjih površina, pa je takvima sada cijena viša no u drugim gradovima. 

Na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com cijene najma stanova površine 20-40 „kvadrata“ tijekom kolovoza na području Zagreba oglašavane su od 200 pa do 400 eura. 

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je tijekom kolovoza prosječna tražena mjesečna najamnina zagrebačkih stanova površine 20-40 metara kvadratnih iznosila 284 eura, dok je primjerice u Zadru najam takvih stanova u prosjeku koštao 200 eura, u Rijeci oko 250 eura, u Splitu 261 euro, a u Opatiji 281 euro. Za stanove većih površina, onih od 40 „kvadrata“ pa na više, prvo mjesto po visini cijene najma tijekom kolovoza uvjerljivo je odnijela Opatija s obzirom da su tamošnje cijene bile više i od zagrebačkih. 

Plaćanje troškova stanarine i režija lakše se podnosi kada se podijeli, pa studenti vrlo često unajmljuju veće, dvosobne ili trosobne stanove u kojima bi živjeli s drugim cimerima s kojima bi dijelili teret plaćanja redovitih mjesečnih troškova. 

Kada govorimo o ukupnim troškovima najma stana, valja računati na redovne mjesečne troškove poput najamnine i režija. No, prvi mjesec najma, najmoprimci moraju računati na troškove više od uobičajenih jer većina stanodavaca traži polog, najčešće u visini barem jedne mjesečne stanarine kako bi se osigurali od nepodmirenih financijskih obveza, primjerice neplaćanja stanarine ili režija, ili pak kako bi imali financijsko pokriće za imovinu koji bi podstanari mogli oštetiti.

Najamnine u Zagrebu niže nego 2010. godine

Raniji podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je jesenski porast cijena najma ustaljena tradicija mnogih iznajmljivača, no valja računati kako bi se, prema scenariju koji se odigravao ranijih godina, nakon tog razdoblja cijene trebale ponovno vratiti na nešto niže vrijednosti.

Poznato je da su kupoprodajne cijene stanova već nekoliko godina u padu, a ista je stvar i sa traženim cijenama najma stanova u Zagrebu. Unatoč oscilacijama u promjeni cijene najma koje se odvijaju tijekom godine, odnosno njezinom naglom jesenskom porastu, posljednjih je godina cijena najma ipak u opadanju. 

Prema podacima portala Crozilla.com, prosječne tražene cijene najma zagrebačkih stanova površine od 20 do 80 „kvadrata“ bilježe pad na mjesečnoj razini, te iako bilježe porast godišnjoj razini i dalje su niže no u kolovozu ranijih godina. U usporedbi s kolovozom 2010. godine prosječne tražene najamnine zagrebačkih stanova niže su -4,4 posto, u odnosu na 2011. pad cijena iznosi -7,3 posto, te 4 posto u odnosu na isti mjesec 2012. godine.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close