Ovdje se kuće prodaju za jedan euro

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. kolovoz 2014. u 12:25
Foto: Thinkstock

Rustikalna kuća u sicilijanskom selu na brdašcu, nekada nastamba seljaka i njegova magarca.

Ponuda koja se ne može odbiti: rustikalna kuća u sicilijanskom selu na brdašcu, nekada nastamba seljaka i njegova magarca, prodaje se za samo jedan euro.

Smještene nedaleko parka prirode i planine Madonie, oko 120 kilometara jugoistočno od Palerma, takve su kuće raspršene posvuda na lokalitetu Gangija. Napuštene od vlasnika koji su emigrirali dvadesetih godina prošlog stoljeća, skrivaju vrijednosti poput pločica iz 18. stoljeća, starih štednjaka na drva ili plafona s gredama, sve s prekrasnim vidikom.

Dvadesetak ih se još nudi na prodaju po cijeni od jednog eura, dok ostalih 300 vrijedi između 5 i 15 tisuća eura. Incijativa je to koju je pokrenulo selo kako bi zaustavilo desetljeća demografskog pada i obnovilo gospodarstvo.

"Po cijeni za tu kuću ne biste mogli kupiti ni parkirno mjesto u Australiji", rekao je australski redatelj Dominic Allen (33), jedan od brojnih potencijalnih kupaca u potrazi za povoljnom kućom ili štalom koje bi pretvorili u ljetno boravište, gledajući oko sebe u uskoj kućici na tri kata, s kuhinjom isklesanom u stijeni i pogledom na polja kukuruza i šumu.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća i nakon Drugog svjetskog rata oko 9.000 stanovnika Gangija emigriralo je prema Argentini i SAD-u bježeći od siromaštva, bolesti i bezakonja.

Kupci moraju u općini dati polog od 5.000 eura kao jamstvo da će renovirati kuću u roku od tri godine, dok procijenjeni trošak takve obnove iznosi otprilike 20.000 eura, osim ako ne treba popraviti i krov čime se onda cijena diže.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A koliko tek takvih kuca ima po Dalmaciji.. ali tamo ih neces dobiti za 1 eur… radije da se u njima kote zmije i stakori.

New Report

Close