Na godišnjoj razini u Hrvatskoj porasle cijene nekretnina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. listopad 2016. u 08:37
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Na razini Europske unije cijene stambenih nekretnina porasle su u drugom ovogodišnjem tromjesečju 1,6 posto, nakon što su su u prvom tromjesečju uvećane 0,7 posto.

Hrvatska se u drugom tromjesečju ove godine svrstala među zemlje Europske unije s najvećim padom cijena stambenih nekretnina u odnosu na prvo tromjesečje, dok su na godišnjoj razini cijene porasle, pokazuju podaci Eurostata.

U razdoblju od travnja do lipnja cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj pale su za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada su uvećane za 1,2 posto. U istoj skupini s Hrvatskom našao se Cipar, gdje su cijene nekretnina, prema podacima Eurostata, pale također 0,9 posto. U Italiji su skliznule 0,4, a u Mađarskoj 0,2 posto.

 Najviše su, pak, na tromjesečnoj razini porasle cijene stambenih nekretnina u Latviji, za 6,6 posto, a potom u Estoniji, Litvi i Portugalu – za 3,1 posto – te Velikoj Britaniji, za 3 posto, izvijestio je u srijedu europski statistički ured.

Na razini Europske unije cijene stambenih nekretnina porasle su u drugom ovogodišnjem tromjesečju 1,6 posto, nakon što su su u prvom tromjesečju uvećane 0,7 posto.

Eurozona je zabilježila nešto skromniji rast cijena nekretnina, za 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su prema revidiranim podacima Eurostata porasle za 0,5 posto.

Na godišnjoj su razini cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasle za 1,2 posto, nakon gotovo stagnacije u prethodna tri mjeseca, pokazuju podaci Eurostata.

Najviše su među zemljama EU na godišnjoj razini poskočile cijene nekretnina u Mađarskoj i Latviji, za po 10,3 posto, te u Austriji, za 9 posto, Velikoj Britaniji, za 8,8 posto i Švedskoj, za 8,7 posto.

Niže cijene u odnosu na prošlogodišnje drugo tromjesečje zabilježene su samo na Cipru i Italiji, za 8,9, odnosno 1,4 posto.

Na razini EU cijene stambenih nekretnina porasle su u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 4,0 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvom tromjesečju 2016. uvećane su, prema revidiranim podacima Eurostata, za 4,1 posto.

U eurozoni su na godišnjoj razini uvećane 2,9 posto, nakon revidiranog 3,1-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju, utvrdili su u Eurostatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close