Mrak-Taritaš u Zadru: Deset posto zahtjeva predano zbog straha

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2013. u 20:05
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon posjeta Splitu i Šibeniku, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš posjetila je Zadar.

Nakon posjeta Splitu i Šibeniku, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš istaknula je danas u Zadru, gdje se sastala sa županom Stipom Zrilićem i dogradonačelnikom Zadra Ivicom Vlakićem te s pročelnicima županijskoga i gradskog odjela koji se bave rješavanjem zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, da su deset posto zahtjeva građani predali zbog straha pa će se utvrditi da im to uopće nije trebalo, a deset posto neće se moći legalizirati.

"U Zadarskoj županiji broj zaprimljenih zahtjeva je oko 53.000, a na području grada Zadra oko 14.000, dakle – ukupno 67.000 zahtjeva na ovom se području treba riješiti. Ugrubo, procjenjujemo da su deset posto zahtjeva građani predali iz straha pa će se ustanoviti da im to uopće nije trebalo, a još deset posto se neće uopće moći legalizirati", rekla je ministrica Mrak-Taritaš i dodala kako bi glavnina svih preostalih zahtjeva mogla biti riješena do kraja 2015.

"Do kraja kolovoza grad i županija bi trebali sagledati svoje kapacitete i sačiniti plan rada kako bi se moglo početi rješavati zahtjeve, a mi u ministarstvu bit ćemo im podrška", rekla je ministrica i dodala kako su svi svjesni da će redovita procedura znatno oduljiti legalizaciju.

"Želimo zaposliti trenutačno nezaposlene, aktivirati sve i sa zavoda i s nižim stručnim spremama, sa srednjom i višim stručnom spremom, pa i umirovljenike, ako treba i honorarno", istaknula je ministrica Mrak-Taritaš i dodala kako novac nije problem.

"Ideja je da do kraja 2015. godine glavnina zahtjeva bude riješena, dakle od 600.000 da riješimo barem 500.000 do tada. Organizirat ćemo i jedan privremeni ured u Zagrebu koji će biti spreman rješavati zahtjeve ako vidimo da neki ured na terenu ima problema", zaključila je ministrica Mrak-Taritaš.

"Sada otprilike znamo gdje jesmo i moramo sada zajednički pronaći što bolja rješenja kako bismo što veći broj predmeta riješili u što kraćem vremenu", istaknuo je župan Stipe Zrilić, dodajući da po sadašnjim kapacitetima odjel na godinu rješava nešto više od 7000 zahtjeva, što znači da bi sve predmete riješili za sedam godina.

"Zbog toga i radimo ovaj svojevrsni 'akcijski plan' i zbog toga ćemo raspisati natječaje kojima ćemo nadopuniti kapacitete odjela koji radi na legalizaciji. No, ja ne znam tko će se sve javiti i kojeg profila, tako da je trenutačno nemoguće procijeniti kada ćemo dovršiti cijeli posao", istaknuo je župan Zrilić.

Ministrica je danas boraveći u Šibensko-kninskoj županiji istaknula da ta je županija zaprimila oko 30 tisuća zahtjeva bespravnih graditelja za legalizacijom, koji bi se trebali riješiti najkasnije do 2015. godine.

Ministrica je sa županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem razgovarala i o manjku službenika u županijskome uredu za legalizaciju.

Predložila je da se 20 posto novca od legalizacije izdvoji upravo za rad županijskih ureda za legalizaciju, da se 30 posto dade općinama i gradovima, a 50 posto u državni proračun.

Tih 20 posto, rekla je ministrica, služilo bi za ekipiranje županijskih ureda, za prekovremeni rad, a u sve to, predložila je, mogu se uključiti čak i umirovljenici. "Matematika je jednostavna: ako je ovo područje s 20 tisuća predmeta, a po jednom predmetu je dvije tisuće kuna, onda govorimo o 40 milijuna kuna koje će se vratiti u prostor gdje je bespravna gradnja napravljena", zaključila je.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Zakon o legalizaciji mnogi pravnici smatraju protuustavnim, nadam se da će netko uskoro i formalno pokrenuti ispitivanje njegove ustavnosti!

Mislim da je netko vec dao taj zahtjev… a zasto samo pravnici? Pa i ja mislim da je neustavan. Ovak zakon direktno nagraduje one koji su i svjesno radili ilegalno, i sada po lakim procedurama, brze, i za manje od pola cijene dobiju ono sto su moji cekali godinama i platili kao 100 kila zlata. Ovaj zakon vrsi brutalnu diskriminaciju, i to jos an nacin da se nagraduje nepostivanje zakona.

Zakon o legalizaciji mnogi pravnici smatraju protuustavnim, nadam se da će netko uskoro i formalno pokrenuti ispitivanje njegove ustavnosti!

Gospodja Ministrica ne govori o tome da je nakon izmhena Zakona Geodetski snimak postao potpuno bespotreban (jednostavno ne sluzi nicemu) i da ce se bespotrebno gradjanima iz ruku izbiti cca 100 milijuna kuna .

Naime na osnovu sadasnjeg Geodetskog snimka gradjani se nece moci uplaniti u katastar. Geodetski snimak ne daje nikakvu relevantnu informaciju jer na nhemu uopce nema katastra.
Ali, bilo je jednostavnije ostaviti taj jedan bespotrebni dokument kao uvjet legalizacije nego ga ukinuti. Tada bi bila uocena manjkavost izmjena zakona o legalizaciji. Zbog tastine Gospodje Ministarke gradjane to kosta prejo 100 milijuna kuna vise.

New Report

Close