Možemo li energetski certifikat platiti na rate i u koliko obroka?

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2014. u 13:08
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Možemo li energetski certifikat platiti na rate i u koliko obroka?

"Prodajem kuću od 220 četvornih metara za koju po zakonu moram izraditi energetski certifikat. Zanima me koliki će mi to predstavljati trošak i može li se izrada platiti na rate ili kreditom banke s obzirom na to da prije prodaje neću imati financijskih sredstava da platim certificiranje?", pitanje je koje je čitateljica Večernjeg lista postavila Marijani Tadić, direktorici poslovnice Miramarska u Zagrebu.

Evo odgovora:

Od 1. siječnja 2014. godine sve nekretnine koje se prodaju moraju imati energetski certifikat, a on može poslužiti i kao savjet i smjernica stručnjaka za poboljšanje energetske učinkovitosti stambenog objekta.Iako je energetski certifikat koristan i može povećati vrijednost nekretnine, prodavatelju stana ili kuće predstavlja dodatni trošak kad još ne raspolaže novcem od prodaje.

Cijena izrade energetskog certifikata utvrđuje se ovisno o površini i složenosti objekta te o tome je li riječ o novoj ili postojećoj nekretnini, a cijenu određuje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Kad je riječ o objektima za stanovanje, maksimalna cijena izrade energetskog certifikata za stan iznosi 2700 kuna. Cijeli odgovor pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close