Mirage House: Nevidljiva oaza usred Egejskog mora

Autor: Croenergo.eu , 08. lipanj 2014. u 17:15
Foto: www.croenergo.eu

Grčki arhitektonski studio Kois Associated Architects projektirao je kuću na otoku Tinosu čiji je krov ogromni beskonačni bazen, dok je ostatak kuće ukopan u otok te sadrži niz zelenih značajki.

Autor/Izvor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Kois Architecture / Kois Architecture

Grčki arhitektonski studio Kois Associated Architects projektirao je kuću na otoku Tinosu čiji je krov ogromni beskonačni bazen, dok je ostatak kuće ukopan u otok te sadrži niz zelenih značajki.

Kuća Mirage dizajnirana je za kameni teren te je koncipirana kao nevidljiva oaza čiji stanari mogu uživati u panoramskom pogledu na Egejsko more bez gubitka privatnosti. 

Arhitekti su odlučili ukupati dio građevine u krajolik te ispred nje napraviti ogroman otvoreni dnevni boravak koji je nadsvođen ogromnim bazenom koji uz osvježenje tijekom ljetnih mjeseci kuću skriva od pogleda znatiželjnika.

Nikos Patsiaouras, voditelj projekta, napominje kako vizualni efekt zrcaljenja bazena u odnosu na okolni krajolik stvara iluziju fatamorgane i odlično uklapa cijeli projekt u otočni okoliš.

Zidovi koji okružuju interijer napravljeni su uz pomoć tradicionalne metode suhozida, dok će stražnji dio zgrade biti napravljen od nabite zemlje sa slojevima raslinja kako bi se održala ugodna temperatura unutar građevine bez potrebe za dodatnom klimatizacijom.

Budući da se kuća nalazi na prirodnoj zaravni, razmještaj prostorija blo je jednostavno napraviti, a sastoji se od tri spavaće sobe sa kupaonicama te odvojene kuhinje i vanjskog dnevnog boravka koji se prostiru na oko 200 četvornih metara prostora. 

Materijali korišteni prilikom gradnje imaju vrlo nizak utjecaj na okoliš te pružaju vrlo učinkovitu izolaciju, dok bazen na krovu također osigurava termalnu izolaciju i zaštitu od vrućeg grčkog sunca. Konačni rezultat je kuća koja promišljenom upotrebom materijala i inovativnim primjenama tradicionalne gradnje uspješno kombinira sve elemente modernog života bez stvaranja prevelikog "stresa" na okoliš.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close