Kupujete prvu nekretninu? Država za 200 eura povećava zajam po četvrtnom metru

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2018. u 08:43
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Prednost u dobivanju zajma u okviru programa POS plus imat će zaštićeni najmoprimci koji koriste stanove u vlasništvu privatnih osoba.

Agencija za promet nekretnina (APN) u javnu je raspravu pustila izmijenjeni program POS plus, po kojemu će oni koji kupuju prvu nekretninu za stanovanje od države moći dobiti zajam u iznosu od 400 umjesto ranijih 200 eura po četvornom metru stana, piše Večernji list.

Program je i dalje namijenjen za kupnju gotovih stanova, a novost u odnosu na program koji je 2013. lansirala tadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš jest i to da je ukinuta maksimalna cijena kvadrata stana za koji se na ovaj način mogao dobiti državni zajam, a koja je iznosila 1400 eura.

Prednost u dobivanju zajma u okviru programa POS plus imat će zaštićeni najmoprimci koji koriste stanove u vlasništvu privatnih osoba, a država ih na ovaj način nastoji obeštetiti jer će se najkasnije 1. rujna 2023. morati iseliti iz stanova u kojima žive. Upravo u tomu leži i razlog za micanje gornje granice cijene stanova koji se na ovaj način mogu kupiti. Naime, u resornom Ministarstvu graditeljstva podsjećaju da se većina stanova sa zaštićenim najmoprimcima nalazi u gradskim središtima, u kojima je kvadrat skup, pa se ovako nastoji izići ususret onim najmoprimcima koji se uspiju s vlasnicima stanova dogovoriti o otkupu stanova u kojima žive.

Komentirajte prvi

New Report

Close